De natuurlijke cyclus herstellen: aan de slag met waterinfiltratie

foto van water doorlaatbare oprit

Wat is infiltratie van regenwater?

Bij waterinfiltratie laten we regenwater veel meer ter plaatse op onverharde ondergrond, in plaats van het meteen af te voeren naar de riolering. Zo krijgt het water de kans om de bodem in te dringen en daar de waterreserves aan te vullen. Door die reserves zijn we beter gewapend tegen langdurige periodes van droogte.

Wat zijn de voordelen van regenwaterinfiltratie?

We voorkomen wateroverlast

Als we bij zware regenval al dat hemelwater meteen afvoeren naar de riolering, kan het riool die hoeveelheid water niet aan. Door het water te laten infiltreren, ontlasten we de riolen en verminderen we ook de kans op wateroverlast in straten, tuinen en kelders.

Je helpt het grondwaterpeil op peil houden

Hoe vaak geef jij in droge periodes je tuin extra water? Misschien doe je dat zelfs met kraantjeswater. Dankzij infiltratie help je de grondwaterreserves op peil houden. Zo blijft je tuin in droge periodes langer groen en bespaar je heel wat drinkwater.

Schema van de werking van hemelwaterinfiltratie

Wat kan je zelf doen?

Door extra gedeeltes van je terrein (deels) te ontharden of een infiltratiesysteem te installeren, geef je regenwater de kans om ook bij jou thuis de bodem in te dringen. Zo draag je bij aan een beter watersysteem en een gezonder milieu. Zelfs kleine veranderingen in je tuin of directe omgeving kunnen grote voordelen opleveren.

Onverharde oppervlakken (zoals je gazon)

Leg een infiltratiebekken aan. Dat is een ondiepe greppel of kom die tijdelijk regenwater opvangt en vervolgens laat infiltreren. Stopt het met regenen, dan zakt het water snel weg. 

Halfverharde oppervlakken

Als de hellingsgraad van je oprit of terras het toelaat, kan je voor halfverharde infiltratie-oplossingen kiezen in plaats van standaardtegels of asfalt. Het is belangrijk het gekozen materiaal aan te passen aan het gebruik. Als inspiratie geven we je een paar voorbeelden:

  • Grasbetontegels of waterdoorlatende klinkers: perfect voor opritten en parkeerplaatsen
  • Dolomietverharding (natuurlijke verharding van kalkgesteente): een tuinpad of terras in verschillende soorten van dit siergrind verhardt, maar laat ook ruimte voor infiltratie
  • Vervang tegels door gras en/of planten

een bijkomend voordeel van halfverharde oppervlakten met planten is dat het de gevoelstemperatuur bij hoge temperaturen verzacht.

Verharde oppervlakken

  • Water- of retentiedaken zorgen dat het water geleidelijk wegvloeit van het dak, en zorgt voor koeling in de zomer
  • Een groendak absorbeert en zuivert het regenwater, isoleert én draagt bij aan de biodiversiteit
    Meer opties en hun voor- en nadelen vind je op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij.
     

Is waterinfiltratie verplicht?

In sommige gemeenten is regenwaterinfiltratie verplicht bij nieuwbouw of grote verbouwingen. Vraag na bij je gemeente wat de regels zijn.

Stel jezelf bij de (her)aanleg van je oprit, terras of tuin een aantal vragen voor je kiest voor een bepaalde oplossing:

  • Welk type bodem heb ik? 
  • Is er een hoge grondwaterstand?
  • Waar is verharding nodig, en waar niet? 

Zo kom je vanzelf tot de meest geschikte oplossing voor jouw project.

Bestaat er een premie?

Ja, in veel gevallen heb je recht op een premie voor de aanleg van een infiltratiesysteem. Dit verschilt per gemeente. Informeer bij je lokale overheid of kijk op deze webpagina

Gerelateerde artikels