Hoe kan je regenwater opvangen?

Een plant in een ton

Regenwater gebruiken is goed voor de portemonnee en het milieu. Er bestaan verschillende manieren om regenwater op te vangen. In deze blog gaan we daar dieper op.

In onze vorige blog vertelden we al meer over de verschillende manieren waarop je regenwater kan gebruiken in plaats van kraantjeswater en waarom dat belangrijk is. Maar hoe kan je regenwater nu best opvangen? We overlopen samen met jou een aantal mogelijkheden: de regenwaterput, de regenwaterzak en de regenwaterton. Daarnaast geven we je ook meer informatie over premies voor het recupereren van regenwater.

Regenwaterput

Bij een regenwaterput wordt het hemelwater van het dak opgevangen in een waterdichte tank en vervolgens met een pomp tot aan de wasmachine of het toilet gebracht. Daavoor moet je wel een tweede watercircuit (laten) aanleggen.

Om te vermijden dat je zonder water voor je wasmachine en/of toilet valt, kan je in dat tweede watercircuit best een mogelijkheid voorzien om de regenwaterput aan te vullen of de mogelijkheid inbouwen om op kraantjeswater over te schakelen. Heb je daarentegen te veel water in je regenwaterput, dan loopt de put over naar een infiltratievoorziening of de regenwaterafvoer in de riolering in de straat.

Het volume van de regenput wordt bepaald door de grootte van je dak. De beschikbare inhoud moet minimum 50 liter zijn per vierkante meter dak, met een maximale inhoud van 10.000 liter.

Tip: op de website van de Vlaamse gemeenschap vind je een tool waarmee je kan berekenen hoe groot de waterput van jouw huis moet zijn om regenwater optimaal te benutten.

afbeelding van een huis met een regenwaterput

Hoe werkt een regenwaterput?

Opvang en aanvoer

  • Het regenwater van het dak komt via de regenwaterafvoer van de woning in de regenwaterput terecht.
  • Voordat het water de put bereikt, passeert het eerst door een voorfilter die bladeren en vaste deeltjes verwijdert.

Inlaat naar de put

  • Om te voorkomen dat bezonken slib wordt opgewoeld door het instromende water, wordt de inlaat verlengd tot de bodem van de put.
  • Aan het einde van de inlaat wordt een bochtstuk van 180 graden geplaatst, zodat het water zachtjes de put binnenstroomt.

Distributie in de woning

  • Een pomp verdeelt het regenwater langs een tweede watercircuit in de woning. Dit circuit is gescheiden van het drinkwatercircuit.
  • De aanzuigleiding pompt het propere water op. Het water wordt van de oppervlakte opgepompt, om te vermijden dat onzuiverheden van de put worden meegezogen.
  • Afhankelijk van het gebruik van het regenwater, wordt het water nog verder gefilterd. De keuze van de filter hangt af van waarvoor je het regenwater gaat gebruiken (bijvoorbeeld voor de wasmachine, toilet, tuinbesproeiing).

Afvoer van overtollig water

  • Een overloop voert overtollig regenwater op een gecontroleerde manier af.
  • De terugslagklep voorkomt terugstroming vanuit de rioolaansluiting, de gracht, of de infiltratievoorziening.
  • Het overtollige water kan naar een infiltratievoorziening vloeien, waar het water in de bodem kan infiltreren. De infiltratievoorziening is bovendien uitgerust met een overloop die is aangesloten op een gracht of de riool, voor die momenten waarin de infiltratievoorziening vol raakt.

Regenwaterzak

Als graafwerken in de tuin geen optie zijn, biedt een regenwaterzaksysteem een praktisch en ruimtebesparend alternatief. Dit systeem kan eenvoudig worden geïnstalleerd in ruimtes zoals de kruipruimte, zolder of kelder van je woning. Net zoals bij een traditionele regenwaterput, is het regenwaterzaksysteem verbonden met de regenwaterafvoer en bevat het essentiële componenten voor een efficiënt en betrouwbaar gebruik van regenwater.

Omdat ze flexibel zijn, kunnen waterzakken in ruimtes worden geïnstalleerd waar stijve tanks niet passen, wat ze ideaal maakt voor huizen met beperkte ruimte. Waterzakken kunnen op maat gemaakt worden, waardoor ze geschikt zijn voor bijna elke locatie in huis. De installatie van een waterzak is relatief eenvoudig en kan vaak door de huiseigenaar zelf worden gedaan, zonder de noodzaak tot ingrijpende graafwerkzaamheden of andere voorbereidende werkzaamheden.

Hoe werkt een regenwaterzak?

Persoon sproeit water op het gazon

Opvang en aanvoer

  • Het regenwater van het dak wordt opgevangen en via de regenwaterafvoer naar de regenwaterzak geleid.

Installatie van de zak

  • De regenwaterzak wordt geïnstalleerd in een beschikbare ruimte zoals een kruipruimte, kelder of een andere geschikte binnenruimte.
  • Regenwaterzakken zijn meestal gemaakt van duurzaam en waterdicht materiaal dat bestand is tegen druk en vocht.

Filtersysteem

  • Het water stroomt eerst door een voorfilter die grotere vuildeeltjes zoals bladeren en takjes verwijdert voordat het de zak binnenkomt.

Opslag en distributie

  • De regenwaterzak fungeert als opslagreservoir voor het opgevangen regenwater.
  • Een pomp zorgt voor de distributie van het opgeslagen regenwater naar de gewenste toepassingen binnen de woning, zoals de wc, wasmachine of tuinbesproeiing.

Overloop en veiligheid

  • Als de regenwaterzak vol is, voert een overloop het overtollige water af. Dit kan naar een infiltratievoorziening of de riool worden geleid.
  • Een terugslagklep voorkomt terugstroming van water vanuit de riool of andere afvoerpunten naar de zak.

Regenwaterton

De regenwaterton is de meest eenvoudige manier om regenwater in de tuin te benutten. Regentonnen zijn in allerlei vormen en maten te koop. Je kan ook kiezen uit verschillende types: van eenvoudige tonnen tot ingebouwde exemplaren. Er zijn zelfs ‘cubitainers’ beschikbaar met een volume van maar liefst 1 000 liter.

overzicht van de werking van een regenwaterton

En hoe zit het met premies?

Door de gewestelijke hemelwaterverordening is regenwaterrecuperatie verplicht bij nieuwbouw en herbouw in heel Vlaanderen. Dat houdt in dat bij het bouwen of renoveren van een woning een systeem voor het opvangen en hergebruiken van regenwater moet geïnstalleerd worden. Veel gemeenten geven wel een subsidie als je investeert in een regenwaterinstallatie en ook bij Fluvius kan je onder bepaalde voorwaarden terecht voor een premie.

Premie via jouw gemeente

Om te achterhalen of er in jouw gemeente een subsidie beschikbaar is voor de installatie van een regenwaterput, kan je gebruik maken van de Premiezoeker. Je gaat daarvoor als volgt te werk:

  1. Surf naar de Premiezoeker.
  2. Kies de categorie ‘Rond het huis’.
  3. Voer jouw postcode in om lokale subsidies te vinden.
  4. Vink in de sectie ‘Bouwen en verbouwen’ de optie ‘Regenwater, afvalwater’ aan.


Om in aanmerking te komen voor een subsidie, moet jouw regenwaterinstallatie wel aan de voorwaarden voldoen van de verplichte installatie van een regenwaterput. De gemeente kan daarnaast ook nog extra voorwaarden opleggen, dus neem zeker even contact met hen op om meer te weten.

Naast de gemeentelijke premie kan je ook in aanmerking komen voor een premie van de Vlaamse overheid via Mijn VerbouwPremie voor sanitair. 

Premie via Fluvius

In ons land regent het vaak, en het zou zonde zijn om dat water niet te benutten waar mogelijk. Met een hemelwaterput en een pompinstallatie kan je dit regenwater efficiënt in huis gebruiken. Als je deze installatie hebt geplaatst zonder dat je daartoe wettelijk verplicht was, kan je in aanmerking komen voor een premie.

Opgelet: je kan deze premie enkel aanvragen als jouw gemeente het beheer van de riolering heeft overgedragen aan Fluvius. Of dat het geval is, kan je hier checken. Indien ja, kan je de premie voor een hemelwaterput met pompinstallatie online opvragen.

Voor meer info kan je ook contact opnemen met Fluvius via het nummer 078 35 35 34 (zonaal tarief).

Gerelateerde artikels