Slim omgaan met regenwater

Kind springt in de waterplassen

In de eerste helft van 2024 viel de regen met bakken uit de lucht. Niet meteen goed voor je humeur, maar wel voor je portemonnee. Of toch als je slim omspringt met regenwater. Hoe je dat dan doet? Dat ontdek je in deze blog!

Dagelijks verbruiken we een aanzienlijke hoeveelheid water. Volgens cijfers van De Watergroep verbruikt een Belg gemiddeld meer dan 100 liter water per dag. Dit waterverbruik omvat onder andere het doorspoelen van het toilet, douchen, wassen en koken. Voor sommige van deze dagelijkse toepassingen kan je net zo goed regenwater gebruiken in plaats van drinkwater. 

Grafiek van het waterverbruik in huishoudens

Waarom is het belangrijk om regenwater te gebruiken?

  • Kostenbesparing: door regenwater te gebruiken voor toepassingen zoals toiletspoeling, wasmachines, schoonmaak en tuinirrigatie, kan je aanzienlijk besparen op je waterrekening.
  •  Milieuvriendelijk: het gebruiken  van regenwater vermindert de vraag naar gezuiverd drinkwater, waardoor de bronnen voor zuiver water beter beschermd worden. Er is bovendien minder energie nodig voor de waterzuivering en -distributie.
  • Vermindering van overstromingsrisico: door regenwater op te vangen en te gebruiken, verminder je de hoeveelheid water die direct naar de riolering stroomt. Dit helpt om overbelasting van het rioolstelsel en overstromingen te voorkomen. 

Wist je dat regenwaterrecuperatie verplicht is bij nieuwbouw en herbouw in heel Vlaanderen? Door de gewestelijke hemelwaterverordening moet je bij het bouwen of renoveren van een woning een systeem voor het opvangen en hergebruiken van regenwater installeren.

Veel gemeenten geven een subsidie voor de installatie van een regenwaterput. Het bedrag en de voorwaarden verschillen van gemeente tot gemeente. Voor meer informatie neem je best contact op met de milieudienst of de technische dienst van je gemeente, of neem een kijkje op https://www.premiezoeker.be/ 

Hoe vang je regenwater op?

Regenwater opvangen gebeurt meestal via het dak van je woning. Via de dakgoten en regenpijpen stroomt het water naar een regenwaterput of een regenwaterzak  in de kruipruimte, kelder of op zolder als je onvoldoende plek hebt voor een put in de tuin. Via een apart circuit kan je dat water dan in je huis of in je tuin gebruiken. Je kan regenwater ook opvangen in een regenton om het water in je tuin te gebruiken.

Meer info over de mogelijkheden om regenwater op te vangen en de eventuele premies en subsidies voor de installatie, lees je in de blog: "Hoe kan je regenwater opvangen?"

Hoe ga je slim om met regenwater?

Regenwater is uitermate geschikt voor huishoudelijk gebruik. Omdat regenwater zacht is, heb je ongeveer 50 tot 70 procent minder zeep nodig. Bovendien vermijd je kalkaanslag, wat dan weer een besparing oplevert op het onderhoud van je toestellen. 

Dit zijn de meest geschikte toepassingen voor het recupereren van regenwater:

Zes iconen ivm gebruik regenwater

Hoewel het gebruik van regenwater kan bijdragen aan aanzienlijke besparingen op drinkwater, is het belangrijk te beseffen dat regenwater niet dezelfde zuiverheidsnormen heeft als leidingwater, wat betekent dat het schadelijke bacteriën of andere verontreinigingen kan bevatten. Hierdoor is regenwater minder geschikt voor bepaalde toepassingen, zoals je wassen of koken.

Gerelateerde artikels