Wat brengt energiedelen op?

Energiedelen en persoon-aan-persoonverkoop heeft een impact op de factuur van zowel de energiedeler als de ontvanger. Voor een optimaal resultaat, kies je daarom best één of meerdere energieontvangers die zoveel mogelijk jouw overschot aan energie kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld: je deelt energie met iemand die gedurende de dag thuis is terwijl jij op kantoor bent.

Opgelet voor mogelijke extra kosten!
Sommige energieleveranciers rekenen een forfait aan per toegangspunt dat aan energiedelen doet. Dit wil zeggen dat jij jaarlijks een bepaalde kost betaalt aan jouw energieleverancier. Deel je energie met iemand anders? Dan zal ook die persoon ook een kost aangerekend krijgen van zijn/haar energieleverancier. Hoeveel die kost bedraagt, verschilt per energieleverancier. Je kan deze exacte kost opvragen bij je energieleverancier zelf of nagaan bij VREG

Voor de energieontvanger

  • De ontvanger krijgt energie van de energiedeler, waardoor hij minder hoeft aan te kopen van zijn leverancier. Dit resulteert in lagere energiekosten voor de ontvanger.
  • Ondanks het ontvangen van energie van de energiedeler, blijft de energieleverancier verantwoordelijk voor bepaalde taken en zal deze een verrekening doen. Hierbij kunnen extra kosten of voorwaarden gelden.

Voor de energiedeler

  • De energiedeler deelt zijn energie kosteloos met de ontvanger en ontvangt hiervoor geen terugleververgoeding van zijn energieleverancier. Dit betekent dat de energiekosten voor de energiedeler zullen stijgen. Bovendien kan de energieleverancier ook jaarlijks extra kosten aanrekenen. Je kan dit navragen bij je energielevrancier, maar ook de V-test biedt je hierin meer inzicht.
  • Als de energiedeler wel een vergoeding ontvangt voor de gedeelde energie, wordt dit niet langer beschouwd als energiedelen maar als energieverkoop (persoon-aan-persoonverkoop, meervoudige persoon-aan-persoonverkoop of verkopen binnen één gebouw). In dit geval spreken de verkoper (energiedeler) en ontvanger de prijs onderling af, en er kan een facturatie tussen partijen plaatsvinden zonder tussenkomst van Fluvius als netbeheerder.

Impact op netkosten, heffingen en taksen

  • Energiedelen en persoon-aan-persoonverkoop hebben enkel een effect op de energiecomponent van de elektriciteitsfactuur, maar niet op de netkosten, heffingen en taksen op de elektriciteitsfactuur.
  • Fluvius rekent geen extra kosten aan of verleent geen kortingen om deel te nemen aan een energiedeelgroep. Er wordt alleen een jaarlijkse vergoeding van één euro aangerekend voor het doorsturen van kwartierwaarden (gedeelde energie per kwartier).