Meerdere afnemers verkopen aan één andere afnemer
Met meervoudige persoon-aan-persoonverkoop kunnen meerdere afnemers die zelf energie opwekken hun energie-overschotten rechtstreeks verkopen aan één andere afnemer in het Vlaamse Gewest. Meervoudige persoon-aan-persoonverkoop biedt een flexibele en efficiënte manier om energieoverschotten te delen tussen meerdere lokale producenten en een enkele afnemer.

Hier zijn enkele belangrijke aspecten en kenmerken van meervoudige persoon-aan-persoonverkoop:
- Verkoop van energie-overschotten: bij meervoudige persoon-aan-persoonverkoop verkopen meerdere afnemers (die zelf energie opwekken maar deze niet volledig zelf gebruiken) hun overtollige energie aan één specifieke afnemer. Dit stelt de afnemer in staat om energie te ontvangen van verschillende bronnen binnen hetzelfde gewest.
- Gratis weggeven van energie: net als bij individuele persoon-aan-persoonverkoop, is het ook mogelijk om energie gratis weg te geven bij meervoudige persoon-aan-persoonverkoop. De afnemers kunnen ervoor kiezen om hun energie-overschotten kosteloos te delen met de specifieke afnemer zonder een financiële vergoeding te vragen.
- Meerdere verkopers, één afnemer: het unieke aspect van meervoudige persoon-aan-persoonverkoop is dat meerdere individuen of entiteiten energie kunnen leveren aan één enkele afnemer. Dit maakt het mogelijk om energie te ontvangen van verschillende bronnen en tegelijkertijd bij te dragen aan duurzame energie-initiatieven.
Wie kan deelnemen aan meervoudige persoon-aan-persoonverkoop?
Zowel natuurlijke personen als rechtspersonen kunnen energie verkopen. Burgers, bedrijven en steden en gemeenten kunnen dus deelnemen aan meervoudige persoon-tot-persoonverkoop, zolang ze aan volgende criteria voldoen:
- Aansluiting op het elektriciteitsnet: je moet aangesloten zijn op het elektriciteitsnet in het Vlaamse Gewest.
- Digitale meter: het is vereist dat je beschikt over een digitale meter. Deze meter maakt het mogelijk om de energieproductie en -consumptie nauwkeurig te meten, waardoor het mogelijk is om energieoverschotten te verhandelen.
- Geen primaire commerciële of professionele activiteit: het is belangrijk op te merken dat persoon-aan-persoonverkoop niet de belangrijkste commerciële of professionele activiteit mag zijn van de verkoper. Dit betekent dat de verkoop van energieoverschotten niet als hoofdactiviteit mag worden beschouwd, maar eerder als een secundaire mogelijkheid om energie te delen.
Voorbeeld
- De werknemers van een ziekenhuis delen hun eigen zonne-energieoverschotten met hun werkgever. De werknemers hebben zonnepanelen geïnstalleerd op hun woningen en produceren op bepaalde momenten meer elektriciteit dan ze zelf verbruiken. Het ziekenhuis heeft een aanzienlijk en continu hoog elektriciteitsverbruik vanwege de vele apparaten, verlichting, en andere elektrische systemen die nodig zijn voor de dagelijkse werking. Om het eigen verbruik te verlagen en duurzame energie te gebruiken, ontvangt het ziekenhuis daarom de overtollige zonne-energie van de werknemers om zo de kosten van het energieverbruik te verlagen.
Waar moet je rekening mee houden?
Bij meervoudige persoon-aan-persoonverkoop kunnen meerdere afnemers (verkopers) gezamenlijk hun energie-overschotten verkopen aan slechts één andere afnemer (koper), die zich ook in het Vlaamse Gewest moet bevinden. Het is belangrijk om te benadrukken dat de koper niet in staat is om energie te kopen van meerdere verkopers binnen het kader van meervoudige persoon-aan-persoonverkoop.
Belangrijke punten om te onthouden over meervoudige persoon-aan-persoonverkoop:
- Verkoop aan één koper: meerdere afnemers (verkopers) kunnen samenwerken om hun energie-overschotten te verkopen aan één specifieke afnemer (koper). Dit betekent dat de afnemers collectief energie leveren aan een enkele bestemming binnen hetzelfde geografische gebied.
- Geografische beperking: zowel de verkopers als de koper moeten gevestigd zijn in het Vlaamse Gewest om deel te nemen aan meervoudige persoon-aan-persoonverkoop.
- Niet combineerbaar met andere energiedelenvormen: meervoudige persoon-aan-persoonverkoop kan niet worden gecombineerd met andere vormen van energiedelen of energieverkoop. Het is een specifieke regeling waarbij meerdere verkopers hun overschotten aan één koper leveren.
Wat is het financiële plaatje?
- Voordeel op de energiekost: energiedelen biedt de mogelijkheid om een voordeel te behalen op de energiekost, een belangrijk onderdeel van jouw elektriciteitsfactuur. De ontvanger en aanbieder zullen echter nog steeds nettarieven en heffingen moeten betalen voor de gedeelde energie.
- Terugleveringsvergoeding voor ongebruikte stroom: als er stroomoverschotten zijn die niet worden gebruikt door de ontvangers en terugvloeien naar de energieleverancier, zal de aanbieder een terugleveringsvergoeding ontvangen voor deze ongebruikte stroom via het terugleveringscontract.
- Mogelijke extra kosten bij energieleverancier: sommige energieleveranciers rekenen administratieve kosten aan of hanteren specifieke voorwaarden voor energiedelen. De VREG geeft een overzicht van welke leveranciers er kosten aanrekenen. Klik in het overzicht op het oranje blokje rechts bovenaan.
- Btw-regeling bij energiedelen: de btw-regeling kan verschillen afhankelijk van de situatie:
- Voor kosteloos energiedelen is de btw-regeling niet van toepassing.
- Particuliere aanbieders met een omvormer (AC-vermogen) kleiner of gelijk aan 10 kVA zijn vrijgesteld behoudens ze al een andere belastbare activiteit hebben.
- De btw-regeling is wel van toepassing als het AC-vermogen groter is dan 10 kVA.
Deze financiële overwegingen tonen aan dat energiedelen met meerdere personen diverse voordelen met zich kan meebrengen, maar ook bepaalde fiscale en contractuele aspecten omvat die zorgvuldige aandacht vereisen van zowel aanbieders als ontvangers. Het is aan te raden om advies in te winnen bij een energieadviseur of belastingdeskundige om de specifieke implicaties voor uw situatie te begrijpen en te optimaliseren.