Welke soorten laadpalen zijn er?
Eerst en vooral maken we een onderscheid tussen (semi-)publieke laadpalen en private laadpalen.
(Semi-)publieke laadpaal
Publieke laadpalen staan op openbaar terrein en zijn 24/7 beschikbaar. Semi-publieke laadpalen vind je dan weer op privé locaties zoals bijvoorbeeld de parking van een supermarkt of een bedrijventerrein. Deze laadpalen zijn meestal ook publiek toegankelijk maar vaak alleen beschikbaar gedurende bepaalde uren. Meer info vind je terug op onze pagina over publieke laadpalen.
Private laadpaal
Privé laadpalen zijn laadpalen die elke persoon – al dan niet met de hulp van een professionele installateur – kan installeren voor eigen gebruik en verplicht moet aanmelden via Mijn Fluvius. Bij die privé laadpalen vind je zowel unidirectionele als bidirectionele modellen terug. Maar wat is het verschil tussen beide?
Unidirectionele laadpaal
Momenteel zijn de meeste laadpalen unidirectioneel. Dat betekent dat zij de nodige stroom kunnen leveren om de batterij van je elektrische wagen op te laden. Die stroom kan van het elektriciteitsnet komen, maar ook opgewekt worden door bijvoorbeeld zonnepanelen.
Bidirectionele laadpaal
Net zoals bij de unidirectionele laadpaal kan je deze gebruiken om je wagen op te laden. Het grote verschil zit hem echter in het feit dat je met een bidirectionele laadpaal ook energie terug in het net kan injecteren. Meer nog, je kan de overtollige stroom ook meteen gebruiken om de elektrische apparaten in je huis van de nodige stroom te voorzien. Een bidirectionele laadpaal kan je dan ook nog best vergelijken met een thuisbatterij.