Het voordeel van slim laden

Voordelig laden

Als je je elektrische wagen thuis wil opladen, kan je dat best zo ‘slim’ mogelijk aanpakken. Niet alleen door slim om te gaan met je energieverbruik maar ook door te kiezen voor een slimme laadpaal. Hoe en waarom je dat zou doen? Dat ontdek je in deze blog.

Slim omgaan met je energieverbruik

De goedkoopste manier om je wagen op te laden is met elektriciteit die je zelf produceert, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Heb je zelf geen toegang tot zonnepanelen? Kijk dan eens of energiedelen voor jou een oplossing kan zijn. Het laat je toe zonne-energie van vrienden, buren of familieleden te gebruiken.

Ook als je toch op het klassieke elektricteitsnetwerk bent aangewezen, zijn er een aantal belangrijke factoren die helpen je kosten onder controle te houden.

Gebruik eerst en vooral de V-test van de VREG om te onderzoeken welke energieleverancier voor jou de voordeligste is. En hou vervolgens rekening met het capaciteitstarief. Dat houdt in dat je best niet op piekmomenten elektriciteit verbruikt. Gelukkig is het niet zo moeilijk meer om een timer op je wagen of laadpaal te gebruiken zodat je kan laden op momenten met weinig ander verbruik, zoals ‘s nachts bijvoorbeeld. Door ‘s nachts aan een lager vermogen te laden (bijvoorbeeld 3,7 kW), vermijd je pieken in je verbruik en heb je alsnog voldoende tijd om genoeg kilometers bij te laden.

Kiezen voor een slimme laadpaal

Met een slim laadpunt kan je immers het laadtijdstip optimaliseren, wat vooral handig is als je een dynamisch elektriciteitstarief hebt. Een slimme laadpaal biedt bovendien de flexibiliteit om de laadstrategie aan te passen op basis van beschikbare zonne-energie en het energieverbruik van andere apparaten in huis.

Daarnaast kun je met een slimme laadpaal de laadtijd instellen, zodat je auto altijd op tijd voldoende opgeladen is. Het systeem kan zonne-energie gebruiken zolang die beschikbaar is en overschakelen naar netstroom wanneer dat nodig is. Door integratie met andere energieverbruikende apparaten past de laadpaal zich automatisch aan, bijvoorbeeld door de laadsnelheid te verlagen wanneer de wasmachine draait. Zo voorkom je overbelasting van het elektriciteitsnetwerk in huis en optimaliseer je de energiestroom via load balancing.

De voordelen van slimme laadpalen

Slimme laadpalen bieden dus tal van voordelen die zowel de energiekosten als het gebruiksgemak ten goede komen. Samengevat zijn dit de belangrijkste voordelen van een slimme laadpaal:

Energiekosten beheersen

Slimme laadpalen kunnen het energieverbruik van huishoudelijke apparaten in de gaten houden, zoals de vaatwasser of wasmachine, en passen de laadtijd van jouw elektrische wagen hierop aan. Dit helpt piekverbruik te vermijden, vooral met het capaciteitstarief, wat resulteert in lagere energiekosten.

Zo passen slimme laadpalen de laadtijd van jouw elektrische wagen aan volgens het energieverbruik van huishoudelijke apparaten zoals de vaatwasser of wasmachine. Een slimme laadpaal is gekoppeld met een meetpunt dat het energieverbruik van huishoudelijke apparaten meet. De P1-poort van je digitale meter is als meetpunt ideaal geschikt. 

Energiekosten beheersen door slim laden

Efficiënt gebruik van zonne-energie en thuisbatterijen

Met zonnepanelen of een thuisbatterij kan een slimme laadpaal optimaal gebruik maken van zelf opgewekte energie. Hij bepaalt het meest voordelige moment om je wagen op te laden en stemt de laadsnelheid af op de energie die beschikbaar is in het huis, zodat jij zo efficiënt mogelijk oplaadt.

Efficiënt gebruik van zonne-energie en thuisbatterijen

Bescherming tegen overbelasting

Een slimme laadpaal ondersteunt load balancing, wat voorkomt dat jouw elektrische installatie overbelast raakt. De laadpaal detecteert wanneer het totale energieverbruik te hoog wordt en kan de laadsnelheid van je voertuig verlagen of het opladen tijdelijk stopzetten om te vermijden dat je een bepaald piekverbruik overschrijdt.

Bescherming tegen overbelasting

Ondersteuning voor bidirectioneel laden

Een bidirectionele laadpaal is meestal ook een slimme laadpaal, wat betekent dat jouw elektrische wagen dan als thuisbatterij kan fungeren. Je kan zo de energie uit de batterij gebruiken om jouw huis van stroom te voorzien, wat vooral nuttig is tijdens periodes van hoge energiekosten of stroomuitval. Bidirectioneel laden is voorlopig nog toekomstmuziek, met slechts een beperkt aantal merken en modellen die het toelaten.

Ondersteuning bij bidirectioneel laden

Heb je thuis een laadpaal geïnstalleerd? Vergeet hem dan zeker niet aan te melden in Mijn Fluvius.

Gerelateerde artikels