Zonnepanelen zijn een slimme investering

Foto van man en vrouw achter een laptop met een factuur

Het installeren van zonnepanelen is een verstandige investering. Vooral als je het principe van zelfverbruik en de injectie- of terugleververgoeding in overweging neemt, kan je aanzienlijk besparen op je energierekening.

Met een terugverdientijd van gemiddeld acht tot tien jaar voor je zonnepanelen, zie je niet alleen een rendement op je investering, maar stijgt ook de waarde van je huis door een verbeterde EPC- of EPB-waarde. Voor het grondig verbeteren van je EPC-waarde krijg je in sommige gevallen een premie, een gunstige EPB-waarde kan dan weer invloed hebben op je onroerende voorheffing. Bovendien maakt het je minder afhankelijk van de schommelingen in energieprijzen en de voorwaarden van energieleveranciers.

Op het juiste moment zonne-energie gebruiken zorgt voor een lagere factuur

Het idee van zelfverbruik draait er eigenlijk om dat het voordeliger is om zonne-energie te verbruiken op het moment dat je zonnepanelen daadwerkelijk energie produceren en staat ook bekend als ‘gelijktijdigheid’. Dit betekent dat je de stroom gebruikt wanneer de zon schijnt. Dat is voordeliger omdat hoe minder energie je van het net afhaalt, hoe minder je uiteindelijk hoeft te betalen. Je bent dus minder afhankelijk van het elektriciteitsnet, wat resulteert in lagere kosten op je energiefactuur, die wordt berekend op basis van je werkelijke verbruik.

Dat vraagt wel dat je je gewoontes aanpast. Veel gezinnen zijn gewend 's avonds en 's nachts energie te verbruiken wanneer ze thuis zijn, maar bij gelijktijdigheid werkt anders. Als je zonnepanelen hebt, is het ideaal om zoveel mogelijk zonne-energie te verbruiken op het moment van opwekking. Dit kan je doen door bijvoorbeeld je elektrische fiets of auto op te laden en huishoudelijke apparaten te gebruiken tijdens zonnige momenten, of door overtollige energie op te slaan in een thuisbatterij.

Je overtollige energie verkopen

Als prosument (eigenaar van zonnepanelen met een digitale meter) kan je de energie die je zelf produceert maar niet direct gebruikt, terugleveren aan het elektriciteitsnet, wat ook gekend is als injectie.

Het injectietarief of de terugleververgoeding is de financiële vergoeding die je ontvangt van je energieleverancier voor de elektriciteit die je zonnepanelen produceren, maar die je niet direct zelf verbruikt.

Als je overschot aan zelfgeproduceerde elektriciteit hebt, kan je dit dus terug in het net injecteren en verkopen aan je energieleverancier. Hiervoor is het het beste om contact op te nemen met je energieleverancier om een teruglevercontract af te sluiten.

Op de website van de VREG vind je nog meer antwoorden op veelgestelde vragen over het terugleverings- of injectiecontract. Je vindt er ook de V-test terug waarmee je de prijzen en de dienstverlening van de energieleveranciers kan vergelijken.

Meerwaarde voor je huis

Er zijn tal van energiebesparende maatregelen die niet alleen je energiekosten verlagen, maar ook de waarde van je huis verhogen. De installatie van zonnepanelen is zo'n maatregel die snel impact heeft op zowel je energierekening als de waarde van je woning. Het plaatsen van zonnepanelen is dus een uitstekend idee, omdat het de EPC-waarde van je woning kan verhogen.

Hoe snel verdien ik mijn zonnepanelen terug?

De terugverdientijd van zonnepanelen wordt bepaald door verschillende factoren. Hoewel de elektriciteitskosten die je bespaart door de stroomproductie van je zonnepanelen een belangrijke rol spelen, zijn er ook andere elementen die meespelen:

  • De levensduur van de zonnepanelen (gemiddeld 25 tot 30 jaar)
  • De ligging van de zonnepanelen (hellingsgraad en schaduw)
  • De eventuele kosten om je dak geschikt te maken voor zonnepanelen
  • De onderhoudskosten (bv. reinigen van je zonnepanelen)
  • De waarde van je terugleververgoeding

Het samenspel tussen al deze factoren en rekening houdende met specifieke omstandigheden, wordt de terugverdientijd voor zonnepanelen in België geschat op zo’n acht tot tien jaar.

Premies

Sinds 1 januari 2024 bestaat er geen premie meer specifiek voor het installeren van zonnepanelen.

Doordat zonnepanelen je EPC wel danig verbeteren, speelt de installatie van zonnepanelen wel een grote rol bij premies en tegemoetkomingen rond energetisch renoveren: