Welke zonnepanelen kies ik?

Er zijn verschillende types zonnepanelen beschikbaar (je erkende installateur kan je daarover adviseren), maar belangrijker is te weten hoeveel zonnepanelen je eigenlijk nodig hebt. Te weinig zonnepanelen zorgt ervoor dat je niet voldoende in je energiebehoeften kan voorzien, maar te veel zonnepanelen zorgen er dan weer voor dat je veel rendement verliest.

In de tabel hieronder vind je een indicatie van het gemiddelde benodigde vermogen op basis van je jaarlijks verbruik.

Jaarlijks verbruikBenodigd vermogenAanbevolen oppervlakteAantal zonnepanelen
2000 kWh2,2 kWp13 m²8
3000 kWh3,5 kWp21 m²13
4000 kWh4,6 kWp27 m²17
5000 kWh5,7 kWp34 m²21
6000 kWh7 kWp42 m²26

Wel of niet tweedehands kopen?

Zonnepanelen tweedehands kopen is zo’n 20 tot 60 procent goedkoper waardoor je een snellere terugverdientijd hebt. Omdat er geen extra productie moet gebeuren, is het ook een milieubewuste keuze. Toch raden we dit niet meteen aan.

Er zijn immers ook een aantal belangrijke nadelen verbonden aan tweedehands zonnepanelen. Zo zijn ze vaak van een oudere generatie en daardoor minder efficiënt in het opwekken van elektriciteit, waardoor je op termijn minder energie bespaart. Oudere panelen leveren ook steeds minder op naarmate de jaren vorderen. Bovendien moet je ook rekening houden met verborgen gebreken en het risico dat de garantie niet meer geldt, waardoor je zelf opdraait voor eventuele herstellingen of vervangingen. Nog een laatste factor waar je rekening mee moet houden, is dat niet alle installateurs kunnen of willen werken met tweedehands zonnepanelen.

Wat met off grid zonnepanelen?

Off grid zonnepanelen, of zonnepanelen los van het elektriciteitsnet, moet je niet aanmelden bij Fluvius. Maar, off grid gaan met je zonnepanelen is geen goed idee vanwege ons Belgische klimaat. In de winter heb je weinig zonlicht en zijn de dagen kort. Het is tijdens deze periode moeilijk om je batterij voldoende op te laden om je volledige verbruik te dekken. Bovendien kan je op de meest zonnige perioden met een volle batterij ook de injectie niet verkopen.

Bovendien zorgen off grid zonnepanelen voor extra kosten. Je moet sowieso extra zonnepanelen (bij)plaatsen, waardoor het prijskaartje van je installatie oploopt en je niet het maximale rendement haalt uit je investering. Verder zal je ook nood hebben aan een grotere – en dus duurdere – thuisbatterij. Tot slot zijn de meeste woningen niet voorzien op offgrid zonnepanelen. Dat betekent dat er aan je elektriciteitskast aanpassingen moeten gebeuren en vaak ook dat er aan je installatie extra supplementen moeten worden toegevoegd.