Welke omvormer kies ik?

De omvormer zet de energie van je zonnepanelen om in energie die je in huis kan gebruiken. Het is dus een cruciaal element binnen je volledige installatie en de juiste keuze kan hier het verschil maken.

Omvormervermogen

Heel wat regels zijn gelinkt aan het totale omvormervermogen dat geïnstalleerd is op jouw aansluiting. Daarom is het goed om vooraf stil te staan bij welk vermogen (uitgedrukt in kVA) je laat installeren.

  • Tot en met 5 kVA: Een installatie tot en met 5 kVA kan geïnstalleerd worden op een monofasige aansluiting. 
  • Groter dan 5 tot en met 25 kVA: Voor deze installaties is een meerfasige aansluiting noodzakelijk. Wanneer je als particulier een zonnepaneleninstallatie van meer dan 10 kVA plaatst, moet je je daarnaast ook registreren als zelfstandige. Naast administratieve verplichtingen moet je zo onder andere ook belastingen betalen op de inkomsten uit de injectie. Voor verdere vragen hierover neem je best contact op met de FOD Financiën
  • Groter dan 25 kVA: Voor installaties groter dan 25 kVA moet je verplicht een netstudie aanvragen voordat je deze installatie plaatst en op het net aansluit. 
  • 30 kVA: Wanneer je installatie groter is dan 30 kVA moet je verplicht een netontkoppelbeveiliging laten installeren. Hiervoor vraag je raad aan je installateur.
Infographic over zonnepanelen en de omvormer

Alle omvormers die geïnstalleerd werden op jouw aansluiting tellen mee voor de som van je omvormervermogen. Je telt dus het vermogen van je zonnepanelen op met de vermogens van eventuele batterijen en/of laadpalen.

Monofasig of driefasig?

Het is aan te raden om voor een driefasige omvormer te kiezen bij de installatie van je zonnepanelen. Deze zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de zonne-energie over de verschillende fasen van het elektriciteitsnet waardoor de kans op een uitvallende omvormer vermindert.

Het is daarbij uiteraard wel belangrijk dat je elektriciteitsaansluiting ook driefasig aangesloten werd. Is dat nog niet het geval? Dan vraag je via Mijn Fluvius de ombouw naar een driefasige aansluiting aan. In onze indicatieve simulatietool kan je op voorhand al even berekenen hoeveel dat in jouw geval kost.

Heb je al een monofasige omvormer? Dan is het aan te raden om voor een goede vermogenverdeling van de omvormers te zorgen en om (grote) verbruikers op je binneninstallatie aan te sluiten op de fase(n) waarop de monofasige omvormer(s) zijn aangesloten. Schakel een erkende installateur in om je daar in bij te staan.

Dimensioneren

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je moet installeren, bekijkt je installateur het gemiddeld verbruik van je gezin. Daarenboven is het belangrijk om een omvormer te kiezen die goed past bij het totale vermogen van je zonnepanelen. Dit proces staat ook bekend als 'dimensioneren'. Hierbij heb je de keuze tussen onderdimensioneren en overdimensioneren.

Bij overdimensioneren kies je een omvormer die sterker is dan je zonnepanelen, terwijl je bij onderdimensioneren juist het omgekeerde doet. Beide opties zijn aanvaardbaar, maar gezien ons klimaat is het eigenlijk verstandiger om te kiezen voor onderdimensionering.

Om te bepalen of dat ook zo is in jouw geval, bespreek je dit met een erkende installateur voor zonnepanelen. Kijk zeker ook even naar de lijst van geschikte omvormers bij Synergrid.

Om een uitvallende omvormer te vermijden is het belangrijk om goed na te denken over de keuze tussen een mono-of driefasige omvormer, je omvormer goed te dimensioneren, en je zonnepanelen goed te oriënteren in functie van je verbruik.

Tweedehands kopen?

Natuurlijk kan je een gebruikte omvormer kopen. Vraag dan zeker naar het merk en model en naar de reden van vervanging. Nog belangrijker om te weten: hoe lang is de omvormer in gebruik geweest? Omvormers hebben namelijk een relatief beperkte levensduur – acht tot twaalf jaar oud is echt wel het maximum als je je opbrengst wil verzekeren. Kijk zeker ook na of de omvormer op de C10/C26 lijst van Synergrid staat. Enkel die omvormers mogen op het elektriciteitsnet aangesloten worden. Opgelet, omvormertypes die zoals in het voorbeeld hieronder in het rood aangeduid staan, mogen niet geïnstalleerd worden in Vlaanderen.

Omvormertypes in het rood aangeduid, mag je niet installeren in Vlaanderen