Wie kan energiedelen?

Iedereen kan deelnemen aan energiedelen. Je kan dat als persoon, maar ook organisaties,  bedrijven – van eenmansbedrijven en kmo’s tot grote bedrijven – en lokale overheden kunnen kiezen voor energiedelen. De enige beperkingen zijn dat energiedelen niet de belangrijkste professionele of commerciële activiteit van de deelnemer(s) kan zijn en dat alle partijen in het Vlaamse gewest gedomicilieerd moeten zijn.

Er zijn wel enkele belangrijke voorwaarden:

  • Elke deelnemer aan de energiedeelgroep is aangesloten op het elektriciteitsnet en heeft een andere EAN-code. Het is wel niet nodig dat alle deelnemers bij dezelfde energieleverancier zijn aangesloten.
  • Elke deelnemer beschikt over een digitale meter.
  • De energiedeler moet ‘meetregime 3’ aangevraagd hebben bij zijn elektriciteitsleverancier.
  • Alle deelnemers zijn deel van dezelfde energiedeelgroep.

De partijen die energie met elkaar willen delen, worden verzameld in een energiedeelgroep. In die gemeenschap zijn er twee belangrijke rollen:

Deelnemer

  • Energiedeler: je stuurt je energie naar de andere deelnemers in de energiedeelgroep.
  • Energieontvanger: je neemt energie af van een andere deelnemer.
  • Je kan als deelnemer trouwens zowel energiedeler als een energieontvanger zijn.

Beheerder

De deelnemers stellen een beheerder aan voor hun energiedeelgroep. Deze treedt op als vertegenwoordiger van de groep naar Fluvius toe en onderhoudt de relaties tussen de verschillende deelnemers. Meestal is dit de persoon die de energie produceert en deelt – de energiedeler.

De beheerder moet de energiedeelgroep aanmelden via Mijn Fluvius. Hoe dat precies in zijn werk gaat, kan je voor elke vorm van energiedelen of verkopen nalezen in het stappenplan dat je op die pagina terugvindt.

Duidelijke afspraken

Het maken van goede afspraken bij het delen van energie is essentieel voor een succesvolle samenwerking tussen de deelnemers. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen bij het opstellen van een overeenkomst:

  • Duur van de overeenkomst: stel vast hoelang de overeenkomst geldig is. Dit kan variëren van een bepaalde periode (bijv. één jaar) tot een langere termijn. Geef ook aan hoe de overeenkomst kan worden verlengd of beëindigd.
  • Omstandigheden en veranderingen: maak afspraken over hoe om te gaan met veranderende omstandigheden, zoals wijzigingen in het energieverbruik, tarieven, wet- en regelgeving, enzovoort. Bepaal hoe de overeenkomst kan worden aangepast in geval van dergelijke veranderingen.
  • Voorbeeldovereenkomst: gebruik een voorbeeldovereenkomst als basis voor het opstellen van jouw eigen overeenkomst. Pas de relevante details aan op basis van de specifieke behoeften en situatie van de deelnemers.
     

Je kan hier een voorbeeldovereenkomst voor een persoon-tot-persoonverkoop downloaden.