Hoe ga je te werk?

Stap 1: De aanvraag

  • Dien een aanvraag in voor de installatie van een extra grootverbruiksmeetinrichting. Neem contact op met je vaste Fluvius-contactpersoon of vul online het aanvraagformulier in. Een Fluvius-medewerker neemt vervolgens contact met jou op.

    Vraag een extra meter aan

  • Is de aanvraag voor een volledig nieuwe installatie van een nieuwe cabine met hoofdmeter en extra meter, dan moet je deze aanvragen via ‘Mijn Fluvius’ – Aansluitingen – Nieuwe aanvraag starten.

Stap 2: Offerte

Fluvius stelt een offerte op voor de plaatsing van de extra grootverbruiksmeetinrichting en de eventuele bijkomstige nodige werken.

Stap 3: Afspraken en bepalingen – wanneer van toepassing

  • Stel een contract op
    Fluvius raadt aan om een contract op te stellen tussen de partij van de hoofdmeter en de partij van de extra meter. De netgebruiker op de hoofdmeter blijft eindverantwoordelijk over het gebruik van de aansluiting en het restverbruik, na het afscheiden van een bepaald verbruik dat voortaan een apart contract heeft. 
  • Bepaal de titularis
    Zorg ervoor dat duidelijk is wie verantwoordelijk is voor zowel de hoofdmeter als de extra meter. 
  • Maak afspraken over datadeling 
    De contracthouder van de hoofdmeter heeft waarschijnlijk graag zicht op de gemeten volumes van de extra meter om eigen facturen goed op te volgen en te begrijpen. 
  • Zorg voor een energiecontract op de extra meter
    Wanneer er geen energiecontract aangegaan wordt op de extra meter, worden de afname- en injectievolumes van de extra meter bij deze van de hoofdmeter geteld. De eigenaar van de hoofdmeter is dus eindverantwoordelijk. Als het verbruik van de extra meter niet apart is geregeld in een contract, dan wordt het volledige verbruik aan de eigenaar aangerekend. 
  • Regel de gevolgen van meterafsluiting
    • Aparte schorsing van de extra meter is niet mogelijk. In het geval van wanbetaling op de extra meter worden de afname- en injectievolumes van de extra meter bij deze van de hoofdmeter geteld. De eigenaar van de hoofdmeter blijft hier dus ook eindverantwoordelijke voor het volledige verbruik als het verbruik van de extra meter niet meer apart gecontracteerd is.
    • Schorsing van de hoofdmeter betekent schorsing van de extra meter. Leg vooraf vast wat er in dit geval gebeurt en wat de consequenties zijn.
  • Wijzigingen in geplande afname en injectie van de extra meter
    De partij van de extra meter moet de partij van de hoofdmeter inlichten wanneer er belangrijke wijzigingen gepland staan voor afname en/of injectie van de extra meter. Deze informatie werd namelijk opgenomen in het aansluitcontract met de hoofdmeter en heeft een impact op het energiecontract. De leverancier van deze primaire netgebruiker en zijn evenwichtsverantwoordelijke moeten onverwachte veranderingen qua verbruiksprofiel opvangen. Dit is zeker van belang wanneer men de injectie van de extra meter inzet op de flexibiliteitsmarkt.
  • Bepaling van het geïnstalleerd en contractueel vermogen
    Maak afspraken over de vermogens en over welke meter welke afname en injectie gepland heeft. Het toegangsvermogen kan per meter apart bepaald worden.
  • Maak goede afspraken over het reactief verbruik indien nodig
    Reactief verbruik rekenen we volledig aan de contracthouder van de hoofdmeter. Contracthouders kunnen in onderling overleg een verdeling bepalen.

Stap 4: Energiecontract

Sluit een energiecontract af bij een energieleverancier
Je krijgt van Fluvius een aparte EAN-code waarmee je een energiecontract afsluit voor de afname en/of injectie van energie voor de extra meter. Er kan een apart energiecontract afgesloten worden voor afname en injectie.
Het kan interessant zijn om het energiecontract van de hoofdmeter te herzien door de toevoeging van de extra meter. We raden je aan om de energieleverancier van het restverbruik te informeren over de te verwachten veranderingen in het verbruiksprofiel.

De plaatsing van de extra grootverbruiksmeetinrichting gebeurt pas nadat er een energiecontract getekend werd met een energieleverancier.

Stap 5: Aansluitcontract

Fluvius stelt een aansluitcontract op voor de hoofdmeter met bijlage voor de extra meter. 

  • In het aansluitcontract van de hoofdmeter bepalen we samen het totale nodige geïnstalleerde vermogen, wat het maximale vermogen is dat de installatie kan gebruiken voor de hoofdmeter en de extra meter samen. 
  • Vervolgens bepalen we in overleg ook het contractueel vermogen. Dit nemen we op in het aansluitcontract van de hoofdmeter. Dit contractueel vermogen gebruiken we ook voor de extra meter. Beide meters kunnen bijgevolg beschikken over dit contractueel vermogen, de netgebruikers van de beide meters moeten samen de piek op het aansluitpunt bewaken. 
  • Tot slot kan je afzonderlijk ook je initieel gekozen toegangsvermogen bepalen voor de extra meter in het aansluitcontract van de hoofdmeter met bijlage. Dit vermogen bepaalt hoeveel energie je kunt afnemen of injecteren. Het toegangsvermogen kan maximaal gelijk zijn aan het contractueel vermogen dat in het hoofdcontract staat, maar je kan ook een lager vermogen kiezen als dat beter past bij je situatie. 
  • Beide partijen ondertekenen beide documenten: het aansluitcontract van de hoofdmeter en de bijlage voor de extra meter.