Het capaciteitstarief brengt enkele nieuwe tariefelementen met zich mee. We zetten ze graag even voor je op een rijtje.
- Kwartierpiek: het gemiddelde vermogen op kwartierbasis (in kW)
Om de kosten te drukken, is het belangrijk om binnen hetzelfde kwartier zo weinig mogelijk toestellen tegelijkertijd te gebruiken. Je digitale meter registreert namelijk elke 15 minuten je verbruik (in kWh) en geeft voor elk kwartier het gemiddelde vermogen door. Je netkosten worden bepaald op de hoogste piek die je gedurende een kwartier verbruikt binnen een maand. Dit geldt alleen voor gezinnen met een digitale meter. Voor wie nog een klassieke meter heeft, worden de netkosten nog voor een groter deel berekend op basis van het verbruik. - Maandpiek: het hoogste kwartiervermogen in de maand (in kW)
De maandpiek is de hoogste kwartierpiek van de maand. Een lage maandpiek bekomen is dus mogelijk door je verbruik per kwartier te beperken. Het capaciteitstarief wordt berekend op basis van je maandpieken. Benieuwd of jouw maandpieken hoger of lager liggen dan bij de gemiddelde Vlaming? Je ontdekt het op de website van de Vlaamse Energieregulator. - Gemiddelde maandpiek: het gemiddelde van de pieken van de voorafgaande 12 maanden. Deze waarde gebruiken we om het capaciteitstarief te berekenen.
- Facturatiepiek: De facturatiepiek is de finale waarde die gebruikt wordt voor de berekening van het capaciteitstarief. Het is het gewogen gemiddelde van de gemiddelde maandpieken over je afrekenperiode. Die afrekenperiode hangt af van je keuze voor jaar- of maandfacturatie bij je energieleverancier, of door andere gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld een leverancierswissel of verhuis.
Meer inzicht in je verbruikspieken? Die vind je op Mijn Fluvius.
Meer informatie rond de nieuwe nettarieven vind je op de website van de VREG.