Alhoewel een elektrische wagen vaak duurder is in aankoop, zijn er toch een heleboel factoren die ervoor zorgen dat elektrisch rijden voordeliger kan uitdraaien dan rijden met een benzine- of dieselauto.
Op de website van de Vlaamse overheid vind je een handige tool om het volledige kostenplaatje te berekenen voor een elektrische wagen.
Slim en voordelig laden
Elektriciteit is over het algemeen goedkoper dan benzine of diesel, waardoor de kosten per kilometer lager uitvallen. Door te laden op momenten dat de stroom goedkoper is of door zonnepanelen te installeren, kan je de prijs voor je ‘brandstof’ nog beter onder controle houden. Daarnaast zijn er ook een aantal slimme tools op de markt waarmee je je budget nog beter kan beheren. Hoe je zo voordelig mogelijk kan opladen, ontdek je in deze blog.
Bovendien hebben elektrische auto's minder bewegende onderdelen dan brandstofwagens, wat betekent dat ze minder onderhoud nodig hebben. Je hoeft bijvoorbeeld geen olie te verversen of brandstoffilters te vervangen.
Fiscale voordelen
Maar het zijn vooral de fiscale voordelen die tot de verbeelding spreken en elektrisch rijden financieel aantrekkelijk maken. We zetten de fiscale voordelen die momenteel gelden even voor jou op een rij:
- Belasting op inverkeerstelling (BIV)
In het Vlaams Gewest word je volledig vrijgesteld van BIV bij de aankoop van een 100% elektrische auto. - Verkeersbelasting
Bij de aankoop van een 100% elektrische auto word je ook volledig vrijgesteld van de Vlaamse verkeersbelasting. Let op: voorlopig blijft dit voordeel behouden, maar vanaf 2026 zullen elektrische chauffeurs wel weer verkeersbelasting betalen. In de aanloop daarnaartoe rekent de overheid in 2025 al 25% aan. - Lokale subsidies
Sommige lokale overheden, steden en gemeenten bieden subsidies voor elektrische auto’s aan particulieren die er één kopen of leasen. Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden. - VAA (Voordeel-Alle-Aard)
Heb je een elektrische bedrijfswagen die je ook privé gebruikt? Dan zal het aangerekende VAA lager zijn dan dat voor eigenaars van wagens met een diesel-, benzine-, LPG- of aardgasmotor. Bij de berekening van het VAA voor een elektrische bedrijfswagen wordt immers rekening gehouden met het laagste CO2-coëfficiënt. - Fiscale aftrekbaarheid
Ben je zelfstandige of heb je een vennootschap? Dan geniet je van verschillende fiscale voordelen wanneer je voor een elektrische auto kiest. Niet alleen is de aankoop 100% fiscaal aftrekbaar, ook de elektriciteit die je gebruikt voor het opladen van elektrische wagens, trek je voor 100% af als beroepskost.
Het beleid rond de fiscale voordelen evolueert steeds. Op de website van de Vlaamse overheid vind je telkens de meest actuele informatie over de fiscale voordelen terug: