Wat kan een BENOvatiecoach voor je doen? An en Bram vertellen hoe ze BENOveerders begeleiden

An Liesens, architect en BENOvatiecoach

Wil je BENOveren, maar ben je niet thuis in de wereld van renovatiewerken? Je staat er niet alleen voor! Met een BENOvatiecoach heb je een onafhankelijke expert aan je zijde. BENOvatiecoaches An en Bram vertellen welke technische en administratieve taken ze je uit handen kunnen nemen. Zodat jij zeker bent van de juiste aanpak.

BENOveren, dat is beter renoveren.

Ofwel: via enkele slimme, haalbare ingrepen je woning energiezuinig maken. Sinds 1 januari 2023 is voor nieuwe eigenaars bovendien de renovatieplicht van kracht. Maar wist je dat je er niet alleen voor staat? Onafhankelijke en objectieve experts bieden je gratis advies en begeleiding: de BENOvatiecoaches.

An Liesens is architect en als BENOvatiecoach bij Stebo vzw verbonden aan het Energiehuis Limburg. Daar kunnen burgers aan de woonenergieloketten terecht met al hun vragen rond energiebesparing.

An Liesens uit Bilzen
Bram Van Dun

Burgerlijk ingenieur elektrotechniek Bram Van Dun werkt als operationeel manager bij de Kempense burgercoöperatie Campina Energie. Hij is ook BENOvatiecoach voor BENOregio Kempen, een van de gratis diensten van de burgercoöperatie.

Wegwijs in de verbouwingswereld

“Door te BENOveren bespaar je op de lange termijn”, steekt Bram van wal. “Bovendien verhoog je je leefcomfort en je woning wordt meer waard.” Aan argumenten geen gebrek dus om je woning energiezuiniger te maken. In tandem met een BENOvatiecoach als An of Bram ben je er bovendien zeker van dat je de juiste beslissingen neemt.

An: “Als renoveerder zie je na een paar beurs-, showroom- en websitebezoeken vaak door het bos de bomen niet meer. Dan zijn wij er om structuur te brengen. We maken je wegwijs in het bouwjargon, van isolatiewaarde over koudebrug tot EPC. En we bieden volledig neutraal advies bij je energetische renovatie, want we hebben geen enkel commercieel belang bij de keuzes die jij uiteindelijk maakt.”

Beperkt budget slim inzetten

Kan een BENOvatiecoach mij ook helpen om mijn renovatiebudget slim in te zetten?
Bram: “Jazeker! Tijdens de eerste afspraak zitten we aan tafel om je situatie te leren kennen: waarom ga je renoveren? Over welk budget spreken we? Heb je een termijn voor ogen? In welke toestand is je woning vandaag? Heb je eerder al ingrepen gedaan – of vorige eigenaars? We nemen er soms ook de energierekeningen bij en doen een rondgang van zolder tot kelder.”
An: “Achteraf stellen we een rapport op met de nodige maatregelen, een eerste kostenraming op basis van richtprijzen en de beschikbare premies. In dat overzicht stippen we ook de maatregelen aan die je best eerst uitvoert. Het eerste werk is altijd de gebouwschil aanpakken: je dak, muren en vloeren isoleren, en ramen vervangen. Die ingrepen brengen energetisch het meest op en verbeteren zo ook je leefcomfort aanzienlijk. Daarna komen ventilatie en verwarmingstechnieken aan de beurt. Als je dat wil, vragen we voor elke maatregel zelfs een offerte op en vergelijken tot 3 offertes.”

Na een paar beurs-, showroom- en websitebezoeken zie je als renoveerder door het bos vaak de bomen niet meer. Dan zijn wij er om structuur te brengen.

Kijkje nemen op de werf

Doet een BENOvatiecoach ook opvolging van de werken?
Bram: “Wij zijn niet je architect of werfleider, dus we sturen liever geen aannemers aan- of bij. Maar heb je tijdens de uitvoering van de werken een vraag of zit je met twijfels, dan kan je BENOvatiecoach zeker eens langskomen op de werf.”
An: “Ik krijg ook wel foto’s toegestuurd, vooral als klanten twijfelen over de juiste uitvoering van een bepaald detail. We houden in de fase tot de effectieve uitvoering ook contact met de BENOveerders. De klanten appreciëren het heel erg dat we hun dossier mee opvolgen. We laten hen dus niet zomaar los na het adviesrapport en het vergelijken van de offertes, maar polsen ook hoever ze staan en of er nog bijkomende vragen zijn. Kortom: we blijven hun aanspreekpunt. Juist die combinatie van technische en menselijke begeleiding vind ik het leukste aan deze job.”
 

Wat doet een BENOvatiecoach precies?

  • Je woning doorlichten en een BENOvatieplan opstellen
  • Een overzicht maken van de kosten en energiebesparingen
  • Offertes aanvragen, ze vergelijken en je begeleiden bij de bestellingen
  • Een oogje in het zeil houden tijdens de uitvoering van de werken
  • Info geven over premies en subsidies en je ondersteunen bij de aanvraag ervan
  • Andere administratieve taken van je overnemen die verband houden met de BENOvatie
     

Waarvoor kan ik niet bij de BENOvatiecoach terecht?

  • Stabiliteitsberekeningen uitvoeren
  • Bouwplannen uittekenen
  • De EPC-waarde van je woning berekenen
  • Advies rond asbestverwijdering of vochtproblemen
  • Globaal financieel advies
  • Systematische werfopvolging
  • Niet-energetische renovaties (bv. badkamerrenovatie, keuken vernieuwen)

 

Van weken tot jaren

Hoelang duurt een begeleidingstraject van een BENOvatiecoach?
An: “Dat hangt natuurlijk af van de duurtijd van de verbouwingswerken zelf. Voor het opvullen van spouwmuren is dat een paar weken, nieuwe ramen plaatsen of een dakrenovatie neemt al snel een paar maanden in beslag. Dit hangt ook nauw samen met de orderboekjes van de aannemers.”
Bram: “En dan zijn er de totaalrenovaties die soms verschillende jaren in beslag nemen. Bijvoorbeeld wanneer mensen stapsgewijs hun EPC-label willen verbeteren en de werken daarvoor spreiden. De begeleiding van de BENOvatiecoach start vanaf het moment dat we voor het eerst binnenwandelen tot en met de premieaanvraag.”
 

Geen premies mislopen

Je hoort vaak van BENOveerders dat ze bang zijn om premies te mislopen. Helpen jullie hen daarbij?
Bram: “Wij informeren je over de premies waar je recht op hebt, wat de voorwaarden zijn en welke administratie erbij komt kijken. We houden de aanvraagtermijnen in het oog en of offertes van aannemers correct zijn opgesteld. Ook met de premieaanvraag zelf kunnen we helpen, zodat alles op tijd en met de juiste bewijsstukken is ingediend.”
An: “Sommige premies stellen voorwaarden aan de gebruikte materialen of uitvoering, zoals dikte van de isolatielaag, de isolatiewaarde van het glas, de aanwezigheid van ventilatieroosters in ramen, energieklasse van de warmtepomp enzovoort. Wij screenen offertes daar altijd op, zodat BENOveerders niet voor onaangename verrassingen komen te staan.”

Onze job start vanaf het moment dat we binnenwandelen in je woning tot en met de premieaanvraag.

Geen financieel advies

Waarvoor kan ik dan weer niet terecht bij mijn BENOvatiecoach?
An: “We geven info over premies en leningen, maar soms vragen BENOveerders me of ze er financieel zullen geraken. Wij zijn geen bank, dus met specifiek financieel advies kunnen we niet helpen. Ook stabiliteitsberekeningen uitvoeren en bouwplannen uittekenen doen we niet, daarvoor verwijzen we door naar ingenieurs en architecten. Als je dat wil, kunnen we een lijst bezorgen van experts in je regio.”
Bram: “Voor de berekening van je EPC-waarde, asbestverwijdering of vochtproblemen verwijzen we eveneens door naar specialisten ter zake. Verder doen we alleen begeleiding bij energetische ingrepen. Voor je badkamer- of keukenrenovatie kan je bijvoorbeeld niet bij een BENOvatiecoach aankloppen.”

Met huurder en huisbaas

Jullie hebben allebei al veel BENOvaties begeleid. Aan welke projecten denken jullie tevreden of met trots terug?
An: “Soms word je gecontacteerd voor één energiebesparende maatregel, maar gaandeweg ontdek je meer mogelijkheden in de woning. Als je de bewoners dan kan overtuigen om net die stap verder te zetten, dan geeft dat voldoening. Of als we een BENOvatie begeleiden met huisbaas en huurder samen. Dan geven we de huurder meer wooncomfort en tegelijk stijgt de waarde van het pand voor de eigenaar. Dat is een win-win voor alle partijen.”
Bram: “Een tijd geleden begeleidde ik een man van ver in de tachtig bij de vervanging van zijn ramen. Zijn pensioen is bescheiden, dus hij had de verhoogde premie echt nodig. Alleen zaten we heel dicht tegen de deadline aan om het dossier rond te krijgen. Uiteindelijk is het toch nog gelukt, op de allerlaatste dag nog wel.”
 

Zelf aan de slag gaan met een BENOvatiecoach?

Fluvius zorgt voor de basisvergoeding van je BENOvatiecoach. Sommige BENOvatiecoaches vragen een extra vergoeding, andere niet. Bekijk de lijst met BENOvatiecoaches en check zeker ook onze praktische tips voor je BENOvatie.

Meer weten over BENOveren, premies, groene energie en meer?

Bezorg ons je gegevens en ontvang handige tips en het laatste nieuws van Fluvius in je mailbox.