84 jaar en binnenkort in de fleur van haar leven... de rijwoning van Eva in Deerlijk

Woning van Eva in Deerlijk

Een eerste huis kopen, dat betekent de start van een nieuw hoofdstuk in je leven. Ook voor Eva, die afgelopen zomer een rijwoning kocht uit 1939 in Deerlijk, nabij Kortrijk. Om haar nieuwe huis aan alle EPC-normen te laten voldoen, startte Eva eind vorig jaar met haar BENOvatie . “Een oud huis renoveren heeft voor mij net zoveel charme als een nieuwe woning kopen of zelf bouwen.”

BENOveren, dat is beter renoveren.

Ofwel: via enkele slimme, haalbare ingrepen je woning energiezuinig maken. Sinds 1 januari 2023 is de renovatieplicht  immers van kracht. Maar wie zijn ze, die BENOveerders, en wat drijft hen? Is het de kick van het renoveren? Het klimaat? Of de positieve impact op hun energierekening? In deze reeks delen enkele enthousiaste BENOveerders hun verhaal.

Eva is digital marketeer en sportfanaat. Je vindt haar op de fiets of op het tennisveld, maar de laatste tijd vooral op haar werf, waar ze stap voor stap haar huis BENOveert.
 

De woning van Eva wordt volledig duurzaam gerenoveerd
  • Ligging: Deerlijk
  • Type woning: rijhuis
  • Oppervlakte: 180 m²
  • Aantal verdiepingen: 3
  • Aantal slaapkamers: 2 (+ 2 extra kamers mogelijk op zolder)
  • BENOvatie-budget: 100.000 euro
  • Bedrag dat Eva terugkrijgt via premies: 20.000 euro   
  • EPC-label vóór BENOvatie: F
  • EPC-label na BENOvatie: A

Van iets ouds iets nieuws maken

Sinds augustus 2022 is Eva de trotse eigenaar van een huis in Deerlijk. Niet zomaar een huis, maar een rijwoning uit 1939. “Voor veel alleenstaanden is het niet mogelijk om een afgewerkt huis te kopen of zelf te bouwen”, vertelt Eva. “Eigenlijk is dat ook niet nodig. Een oud huis volgens de nieuwe normen renoveren, heeft ook z’n charme. Da’s een mooi principe én een uitdaging.”

Een oud huis volgens de nieuwe normen renoveren, heeft ook z’n charme. Da’s een mooi principe én een uitdaging.

Maar Eva heeft nóg een goede reden om haar huis te BENOveren. “Ik heb een renteloos renovatiekrediet. Als ik een EPC-label A behaal , verdien ik de rente op mijn renovatielening zo goed als volledig terug. Dat is een wereld van verschil op het totale kostenplaatje.”

Eva kocht alleen haar huis en verbouwt nu met de hulp van haar aannemer

Sinds 1 januari 2023 is het renteloos renovatiekrediet hervormd naar een rentesubsidie. Hoe energiezuiniger je je woning renoveert, hoe groter de rentesubsidie. Soms is een negatieve rente zelfs mogelijk. Meer info vind je op de website van de Vlaamse Overheid .

Hulp van een topteam

Eva weet van aanpakken: zodra de vorige bewoners eind 2022 het huis verlieten, begon ze met de renovatie. Ze kreeg hulp uit 2 hoeken: “Al in de voorbereidingsfase heb ik mijn aannemer betrokken. Hij raadde aan om van boven naar beneden te werken  en hielp me om alles te plannen.”

BENOveren doe je om je woning energiezuiniger te maken – dus is het logisch dat je eerst de plaatsen aanpakt met het grootste warmteverlies. Langs je dak ontsnapt maar liefst 30% van de warmte. Een investering in dakisolatie is dus een logisch startpunt – én voel je meteen in je portemonnee!  

Daarnaast schakelde Eva ook een architect in. “Ik heb een vergunning aangevraagd voor een uitbouw op het gelijkvloers. Bij zulke ingrijpende werken ben je verplicht om met een architect samen te werken. Om alles in goede banen te leiden, kan ik op haar rekenen.”

Ik heb mijn aannemer en architect al vroeg bij de renovatie betrokken. Een nuttige investering die me al veel werk heeft bespaard.

Starten op zolder

Punt 1 op Eva’s BENOvatie-planning: de zolderverdieping. “We hebben de ruimte eerst volledig uitgebroken en een eerste laag dakisolatie in glaswol geplaatst”, zegt aannemer Mathieu (Travak). “Het dak had zich doorheen de jaren gezet, dus plaatsten we ook een nieuwe dakstructuur om oneffenheden weg te werken. Er komt nog een dampscherm voor om de houten structuur te beschermen tegen vocht, en het geheel wordt afgewerkt met Gyproc-platen.”

 Eva's zolder werd al volledig geïsoleerd

“Na het plaatsen van de dakstructuur volgden nog een tweede isolatielaag, eveneens in glaswol, en Velux-ramen om het licht binnen te laten. Tot slot: het uitbreken van de schouwen en de vloer. Die laatste ligt intussen weer waterpas en is met OSB-platen bedekt.” (OSB: Oriented Strand Board, plaatmateriaal gemaakt van verschillende lagen houtschilfers)

Premies  voor dakisolatie aanvragen via Mijn Verbouwpremie? Dan moet je samenwerken met een erkende aannemer. “Mathieu behaalde zijn certificaat van erkend isolatieplaatser”, vertelt Eva. “Om de kosten te drukken, stak ik hem ook geregeld een handje toe. Dat scheelde weer wat werkuren.”

Doe je het toch liever zelf? Fluvius biedt ook een premie voor doe-het-zelvers  aan.

Het injectietarief is de financiële compensatie die je krijgt voor de elektriciteit die je zonnepanelen produceren, maar die je zelf niet meteen kan verbruiken. Je ‘injecteert’ dat overschot terug in het elektriciteitsnet en ontvangt in ruil een vergoeding van je energieleverancier.

Eva plaatste ook meteen zonnepanelen op haar nieuw dak

Niet te bewonderen vanaf de zolder maar wel vanuit de achtertuin: de zonnepanelen. Die liggen aan de zuidkant van het dak, zodat ze optimaal kunnen renderen. Eva: “Daarmee kan ik het verbruik van 2 personen coveren. En dankzij de gunstige positionering is er zelfs kans op overschot, zodat ik van het injectietarief kan genieten. Ik heb eind vorig jaar een premie  aangevraagd. Die is zeker welkom om de kosten te drukken.”

Niet helemaal van een leien dakje

Tijdens de werken op zolder stootte Eva op een technisch probleem. “De balken onder het dak waren door houtworm aangevreten. Je kon er zonder enige moeite stukken uitnemen. Er zat niks anders op dan een specialist in te schakelen. Die blies de meest beschadigde balken uit en impregneerde de hele structuur met een bestrijdingsmiddel. Onverwachte meerkosten, maar wel broodnodig.”

De houten balken waren aangevreten door houtworm

1 verdiep (quasi) klaar, nog 2 te gaan

Terwijl Eva nog de laatste hand aan de zolder legt, is ze ook al volop bezig op de eerste verdieping. Daar volgt ze een gelijkaardig stappenplan. De bestaande muren en schouwen zijn uitgebroken, net als de vloer, die ook waterpas is gelegd en bedekt met OSB. Nieuwe tussenwanden geven al een idee van de indeling van de ruimtes. Maar het échte pronkstuk is toch wel de gloednieuwe trap.

 Eva werkt haar BENOvatie van boven naar beneden af

“Op de eerste verdieping hebben we ook het plafond uitgebroken”, gaat Eva verder. “Daar komt een nieuwe isolatielaag in glaswol om de warmte beneden en het geluid boven te houden. Later komt er aan de binnenzijde van de buitenmuren nog een laag isolatie, plaatsen we overal nieuwe ramen en stijlwanden in lichte materialen met isolatie ertussenin, en vernieuwen we ook de elektriciteit en de verwarming.”

De eerste verdieping wordt helemaal onder handen genomen

Het gelijkvloers is als laatste aan de beurt. Dat dient voorlopig als opslagplaats voor planken en ander materiaal. “Hier blijft het huidige plafond wel intact. De warmte is beter verspreid en bovendien komt er vloerverwarming. Als er later opnieuw wat budget is voor een warmtepomp , kan ik makkelijk overschakelen naar een lucht-waterwarmtepomp. Ook hier komen nieuwe ramen en deuren.

Op het gelijkvloers komt er vloerverwarming. Dat is mooi meegenomen als ik later een warmtepomp installeer.

Ruimer, energiezuiniger en goedkoper

Eva’s BENOvatie is nog volop aan de gang, maar ze kan nu al vooruitblikken: “Dankzij de isolatie kan ik het huis veel efficiënter verwarmen. Tel daar de groene stroom van de zonnepanelen bij, en ik zal het verschil op mijn energierekening snel voelen.”

Dankzij de nieuwe isolatie en de zonnepanelen zal ik het verschil op mijn energierekening snel voelen.

En minder kosten zijn lang niet het enige voordeel: “Er is meer lichtinval, zeker op zolder. De ruimtes zijn ook praktischer ingedeeld, met dank aan mijn architect. Ook op het gelijkvloers is alles nu veel opener dan vroeger.” Als de werken vlot verlopen, kan Eva mid-2024 in haar nieuwe thuis intrekken.

Zelf van plan om te BENOveren?

Meer weten over BENOveren, premies, groene energie en meer?

Bezorg ons je gegevens en ontvang handige tips en het laatste nieuws van Fluvius in je mailbox.