Overstromingen: wat te doen met elektriciteit en gas?
Om waterellende te voorkomen, kunnen we investeren in rioleringen, hemelwaterplannen, minder verharde bodems en klimaatbescherming. Maar de natuur laat zich niet altijd bedwingen: soms zijn overstromingen onafwendbaar. Wat moet je in zo’n geval doen om je elektriciteits- en gasvoorziening te beschermen en gevaarlijke situaties te vermijden?
Wat kan je preventief doen?
- Dreigen je elektriciteits- en gasmeter, en/of een aantal stopcontacten onder water te lopen? Zet dan de hoofdschakelaar van de elektriciteit uit en draai de hoofdkraan van de gastoevoer dicht. Zo vermijd je ongelukken en ontstaat er geen extra schade terwijl je niet meer in je woning bent.
- Breng jezelf en je familie in veiligheid op de bovenverdieping van je huis of een hoger gelegen plek in de buurt.
Wat kan je achteraf doen?
- Draag steeds laarzen van rubber of plastic zolang er nog water in je huis staat. Omdat rubber en (de meeste) kunststoffen geen stroom geleiden, vermijd je op die manier elektrocutie.
- Is jouw elektriciteitsmeterkast ondergelopen of nat geworden? Blijf eraf en zet zeker nooit zomaar de hoofdschakelaar van de elektriciteit opnieuw aan. Er kan water of vocht in je meterkast zitten, wat kortsluiting of zelfs een vlamboog (de stroom van vonken die bij kortsluiting kan ontstaan) kan veroorzaken. Laat een technicus van Fluvius je meterkast altijd eerst controleren.
- Hetzelfde geldt voor ondergelopen stopcontacten, de natte zekeringkast. Raak niets aan en gebruik zeker geen elektrische apparaten. Het vocht dat achterbleef in de kabelgoten, schakelaars of aftakpunten kan kortsluiting of vonken veroorzaken. Roep de hulp van een elektricien in alvorens alles weer in gebruik te nemen.
- Merk je na terugkeer in je woning of de buurt een gasgeur op? Volg dan deze veiligheidsvoorschriften en bel meteen naar Fluvius via 0800 65 0 65.
- Hebben je aardgastoestellen, zoals een kookvuur of gasbrander, onder water gestaan? Zet de hoofdkraan naast je gasmeter dicht (als je dat niet al gedaan had) en laat de apparaten eerst nakijken door een installateur voor je ze opnieuw aanzet.
Bij de gasmeter worden de gevolgen van de overstroming pas een tijd na de overstroming zichtbaar. Roestvorming kan de gasdichtheid van de schroefkoppelingen beïnvloeden, waardoor een beetje gas kan ontsnappen. Hou dat goed in de gaten, ook in de maanden na de overstroming.
Hoe zit het met het elektriciteits- en gasnet?
De elektriciteitsnetten van Fluvius zijn zo goed mogelijk uitgerust om mogelijke wateroverlast te weerstaan. Zo zijn onze kabels bestand tegen water en blijven de meeste van onze elektriciteitscabines functioneren bij een beperkte overstroming die alleen het onderste gedeelte van de cabine onder water zet.
Staat toch een groot deel van de cabine onder water? Dan beschikken onze verdeelpunten over de nodige beveiligingen om plaatselijk af te schakelen. In zo’n situatie leiden onze technici de elektriciteit eventueel om. Nadat het water weggetrokken is, reinigen en controleren ze de ondergelopen installatie.
Hetzelfde verhaal voor de aardgasnetten: onze ondergrondse gasleidingen zijn een gesloten circuit en blijven ook onder water hun werk doen. Ook de aftakpunten, zoals gascabines of ontvangstations, zijn maximaal voorzien op overstromingen.
Tot slot: overstromingen gaan soms gepaard met storm, omvallende bomen of kolkende watermassa’s waartegen niets bestand is. Ook onze elektriciteit- en gasnetten niet. In dat geval is de energietoevoer onderbroken tot Fluvius ze op een correcte en veilige manier heeft hersteld.