Uitvallende omvormers? Jouw digitale meter helpt die mee te voorkomen

Drie medewerkers van Fluvius met twee digitale meters

Last van een uitvallende omvormer? Daar doen we iets aan, onder meer met de digitale elektriciteitsmeters. We verzamelden data van 250 000 digitale meters en krijgen zo een scherper zicht op ons net. Dat biedt ons een extra wapen om spanningsklachten te voorkomen en helpt je om alles uit jouw zonnepanelen te halen.

Waarom vallen omvormers uit?

Tijdens piekmomenten, meestal op heel zonnige dagen, kan het elektriciteitsnet tijdelijk en zeer lokaal overbelast raken. De spanning in het distributienet is dan te hoog. In dat geval schakelen sommige omvormers automatisch uit om de veiligheid van het elektriciteitsnet en jouw binneninstallatie te waarborgen. Het gevolg: je zonnepanelen wekken even geen energie meer op. En dat willen we natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen via een reeks technische ingrepen.  

Data uit digitale meter zijn goud waard

Eén van die technische ingrepen  is het verzamelen en analyseren van de spanningsdata van maar liefst 250 000 digitale meters. Die gegevens tonen ons in detail welke netwerkmarges er zijn. Dat zegt ons precies  welke ingrepen we kunnen doen om spanningsproblemen te voorkomen  op zowel het laagspanningsnet bij je thuis als op de  bovenliggende midden- en hoogspanningsnetten.  

Drie medewerkers van Fluvius kijken naar een laptop

Welke data haalt Fluvius uit mijn digitale meter? 
Je digitale meter meet je verbruiksgegevens, maar ook puur technische gegevens, zoals de spanning op het elektriciteitsnet voor je deur. We verzamelden de spanningsdata van 250.000 meters en voegden deze samen. Deze technische gegevens zijn anoniem. We gebruiken ze dus alleen om de elektriciteitsnetten in jouw buurt optimaal te beheren.

Van reactief naar proactief

Vandaag vragen onze technici de spanningsdata al op bij meters in de buurt om problemen sneller op te lossen (kabelbreuken, spanningsklachten ...). Dankzij de dataverzameling kunnen we nu proactief heel wat spanningsproblemen voorkomen.

In onze netwerkchecker kan je nagaan of er in jouw buurt al gekende problemen zijn met uitvallende omvormers.

Zo werkt het

Dankzij de verzamelde gegevens zien we exact hoe hoog de spanning op ons laagspanningsnet is. Vervolgens nemen we de juiste maatregelen. In sommige gevallen kunnen we de spanning zelfs automatisch bijregelen vanuit onze elektriciteitsstations. Natuurlijk blijven we stevig investeren in ons net, maar tot we extra kabels kunnen aanleggen en nieuwe cabinegronden vinden, vermijden we op deze manier zoveel mogelijk spanningsklachten en uitvallende omvormers.

Meer lezen over de digitale meter?

Je vindt alle informatie op deze webpagina. Heb je nog geen digitale meter en ben je benieuwd wanneer je die mag verwachten? Neem je EAN-code bij de hand en kijk op de planningschecker.

Gerelateerde artikels