Laden kan je onderweg doen via (semi-)publieke laadpalen of snellaadpalen. Voor beide oplossingen heb je vaak een laadkaart nodig.
(Semi-)publieke laadpalen
Publieke laadpalen vind je overal terug en zijn 24/7 beschikbaar.
Semi-publieke laadpalen vind je dan weer terug op parkeerterreinen van bedrijven, winkels, of andere commerciële of institutionele instanties. Het is de eigenaar van de laadpalen die de controle heeft over het oplaadproces, wat betekent dat hij kan bepalen wie toegang heeft tot het opladen en onder welke voorwaarden. Bovendien kan de eigenaar ook specifieke tijden instellen waarop het opladen is toegestaan.
Op deze map van de Vlaamse overheid vind je alle openbare en semi-publieke laadpalen bij jou in de buurt terug.
Snellaadpalen
Langs de openbare weg vind je ook al de nodige (semi-)publieke snellaadpalen terug die je ook kan opzoeken op de map van de Vlaamse overheid. Het gebruik van snellaadpalen langs de openbare weg is een efficiënte manier voor bestuurders van elektrische voertuigen om snel energie bij te tanken, vooral tijdens lange ritten.
Snellaadstations langs de openbare weg zijn vaak wel duurder dan andere laadstations vanwege de hogere kosten verbonden aan de snellaadtechnologie.
Het is ook goed om te weten dat snellaadpalen bijzonder efficiënt zijn in het opladen van de eerste 80% van de batterij. Voor de resterende 20% van de batterijcapaciteit neemt het opladen echter meer tijd in beslag, omdat de laadsnelheid bewust wordt verminderd om de batterij te beschermen en haar levensduur te verlengen.
Betalen voor opladen aan een laadpaal
Hoe je kan betalen voor het gebruik van laadpalen, kan variëren. Op sommige plaatsen heb je mogelijk een abonnement of app nodig, terwijl je bij andere laadpalen je creditcard of bankkaart kan gebruiken. Toch is de laadpas op dit moment nog steeds de meest gangbare oplossing, alhoewel Europa alle lidstaten verplicht om tegen 2027 alle laadbeurten aan een openbare laadpaal betaalbaar te maken met een bankkaart.
Het voordeel van een laadpas is dat die eenvoudig in gebruik is en er voor zorgt dat dat de laadbeurt aan de juiste gebruiker wordt gekoppeld. Zo worden jouw laadgegevens en de bijbehorende facturen ook meteen correct bijgehouden.
Afhankelijk van je leverancier en het type abonnement, kunnen de tarieven per laadbeurt verschillen. Veel laadpassen bieden de mogelijkheid om zowel nationaal als internationaal te laden, wat ze ideaal maakt voor mensen die reizen met hun elektrische voertuig.
Er bestaan twee formules voor laadpassen:
- Een laadpas zonder abonnement
Veel aanbieders van laadpassen bieden een optie aan zonder abonnement. Je betaalt dan enkel een vast startbedrag bij elke laadbeurt. Net door die vaste startkost kunnen de kosten per laadbeurt hoger zijn dan bij een abonnementsdienst. Een laadpas zonder abonnement is dan ook vooral geschikt als je niet vaak gebruik maakt van publieke laadstations. - Een laadpas met abonnement
Hier betaal je, naast je verbruik, een vaste maandelijkse kost. Veel aanbieders bieden bovendien betere toegang tot hun netwerken of gereduceerde tarieven voor elektriciteit aan abonnees. Als je vaak publieke laadstations gebruikt, bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer of beroepsmatig gebruik van een elektrische auto, kan deze optie dan ook meer kostenefficiënt zijn.
Vooraleer te kiezen welke laadpas je wil gebruiken, is het belangrijk na te denken over hoe vaak je moet opladen en of dat ook in het buitenland moet kunnen. Je kan trouwens zoveel kaarten gebruiken als je wil, zeker als je voor de formule zonder abonnement kiest. Daardoor heb je toegang tot een groter netwerk én kan je de kaart gebruiken die op dat moment het meest voordelige tarief biedt.