Water valt in ons land veelvuldig uit de lucht. Het zou dus jammer zijn om dat niet te gebruiken waar mogelijk. Het enige dat je daarvoor nodig hebt, is een hemelwaterput en een pompinstallatie om het water in huis te krijgen. Heb je dat geïnstalleerd zonder daar wettelijk toe verplicht te zijn? Vraag dan zeker je premie aan.
Premiebedrag
Welk premiebedrag krijg ik?
Tot € 250
- Het premiebedrag is begrensd tot de helft van het factuurbedrag inclusief btw, met een maximum van 250 euro.
- Enkel facturen en/of kastickets, die op het moment dat je de premie aanvraagt niet ouder zijn dan 2 jaar, tellen mee voor de berekening van het premiebedrag.
- Deze premie kan je combineren met de overige premies voor rationeel watergebruik bij Fluvius.
Krijg ik een aanvullende premie van mijn gemeente?
Sommige gemeenten geven een aanvullende premie bovenop die van Fluvius. Controleer of jouw gemeente een aanvullende premie voorziet aan de hand van dit overzicht. Heb je vragen over het premiebedrag en de voorwaarden? Neem contact op met je gemeente voor alle informatie.
Heb je interesse in deze aanvullende premie? Je hoeft hiervoor geen aparte aanvraag in te dienen. Duid wel tijdens je aanvraag aan dat Fluvius je gegevens mag doorgeven aan je gemeente. Je gemeente betaalt vervolgens rechtstreeks aan jou uit.
Premievoorwaarden
Voor wie is de premie bedoeld?
De premie is bedoeld voor bestaande particuliere woningen waar een hemelwaterput met pompinstallatie is geplaatst om hemelwater te hergebruiken.
Voldoet mijn woning aan de voorwaarden?
- De premie geldt voor bestaande particuliere woningen of woongebouwen (waarin een of meerdere wooneenheden voorkomen).
- Je gemeente heeft het beheer van riolering overgedragen aan Fluvius. Ben je niet zeker of Fluvius je rioolbeheerder is? Neem een kijkje in dit overzicht of Fluvius je rioolbeheerder is.
- De eerste bouwvergunning is vóór 7 september 1999 afgeleverd.
- De installatie mag niet verplicht zijn door de bouwvergunning of gewestelijke stedenbouwkundige verordening.
- We kennen de premie slechts één keer per woongebouw (EAN) toe.
Aan welke andere voorwaarden moet ik voldoen?
- De aanvrager geeft toestemming aan Fluvius om in elke fase van het project ter plaatse de situatie te controleren en wanneer nodig contact op te nemen met het bedrijf en/of de installateur die de voorzieningen levert en/of plaatst.
- De premie kan worden teruggevorderd als de installatie niet aan de premievoorwaarden voldoet.
- Je blijft verantwoordelijk voor de materialen en resultaten, ook als Fluvius de premie toekent.
Factuurvoorwaarden
Aan welke voorwaarden moeten mijn facturen en/of kastickets voldoen?
Facturen en/of kastickets mogen op het moment van de aanvraag niet ouder zijn dan twee jaar. Als ze ouder zijn, tellen ze niet mee voor de berekening van je premiebedrag.
Je facturen en/of kastickets bevatten minstens de volgende gegevens:
- Gedetailleerde informatie over de geplaatste installatie
- Het plaatsingsadres
Technische voorwaarden
Wat zijn de technische voorwaarden?
- De installatie moet permanent zijn.
- Het hergebruik van hemelwater is verplicht door een pomp aan te sluiten op tenminste één toilet of wasmachine. Een pomp is niet nodig als de aftappunten gravitair (zonder pomp) gevoed kunnen worden.
- Er mag geen directe verbinding zijn tussen het drinkwaternet en het leidingnet aangesloten op de hemelwaterput. Daarvoor moet de hemelwaterput met drinkwater bijgevuld worden door een bijvulsysteem met onderbreking, ofwel moet er een afzonderlijk leidingencircuit voorzien worden voor hemel- en drinkwater. Zie de Waterwegwijzer voor meer aanbevelingen.
Hoe groot moet mijn hemelwaterput zijn?
- De put kan minstens 50 liter hemelwater per m² totale horizontale dakoppervlakte opvangen. Dit volume rond je af naar het hogere duizendtal, met een minimum van 3.000 liter.
- Minstens de helft van de totale horizontale dakoppervlakte moet aangesloten zijn op de hemelwaterput.
Voorbeeld:
Stel, de totale horizontale dakoppervlakte van jouw woning is 75 m². Dan vermenigvuldig je deze oppervlakte met het minimum van 50 liter per m².
75 m² x 50 l/m²= 3.750 liter.
Je rondt vervolgens af naar het hogere duizendtal. Het benodigde volume is dan 4.000 liter.
Je bent verplicht om de helft van je totale horizontale dakoppervlakte aan te sluiten op de hemelwaterput. In dit voorbeeld, betekent dit dat je minstens 37,5 m² van je dak aansluit op je put.
Wat is de horizontale dakoppervlakte?
De horizontale dakoppervlakte bereken je door je dak van bovenaf te bekijken en dan de oppervlakte te berekenen. Je hoeft dus geen rekening te houden met de hellingsgraad.

Hoe verloopt mijn premieaanvraag?
Wanneer vraag ik de premie aan?
- Dien de aanvraag in binnen 2 jaar na de opmaak van de factuur of het kasticket. Zorg voor een volledige aanvraag. Zo niet, loopt de verwerkingstijd op.
- De premie kan op elk moment worden beëindigd of gewijzigd zonder voorafgaande kennisgeving.
Ken je je EAN-code voor riolering?
- Voor de premieaanvraag van je hemelwaterput met pompinstallatie heb je de EAN-code van je riolering nodig. Ken je de EAN-code voor je rioleringsaansluiting niet? Vraag deze dan op via ons contactformulier.
- Je EAN-code voor riolering bestaat uit 18 cijfers en begint met 54. Verschillende appartementen van hetzelfde gebouw delen dezelfde EAN-code.
Gevraagde bijlagen
- Een kopie van de facturen en/of kastickets.
Bijlagen die de gemeente vraagt
Wil je ook de aanvullende premie toe te kennen, vraagt de gemeente om bijlagen. Voeg deze rechtstreeks toe aan je premiedossier:
- Een grondplan van de woning met afmetingen, de situering van de toekomstige hemelwaterput en aftappunten en het verloop van alle afvoerbuizen van hemel- en afvalwater.
- Attest beschermde afnemer
Ben je beschermde afnemer? Voeg een attest hiervan toe. Sommige gemeenten verhogen de premie voor beschermde afnemers. Op de website van de Vlaamse Overheid vind je welke attesten geldig zijn.
Kan ik later nog facturen en/of kastickets toevoegen aan mijn dossier?
Ja. Je kunt je premieaanvraag indienen, zelfs als je nog niet alle facturen en/of kastickets hebt. Voeg deze later eenvoudig toe aan je dossier via Mijn Fluvius.
Dien je premieaanvraag in en volg ze op via Mijn Fluvius
Wanneer wordt mijn premie uitbetaald?
De uitbetaling gebeurt ten laatste twee weken nadat de status van je premiedossier op goedgekeurd staat. Volg de status online via Mijn Fluvius.
Hoe vraag ik de premie aan bij een appartement?
- Verschillende appartementen in hetzelfde gebouw delen dezelfde EAN-code voor riolering. Per EAN-code kan je maar één aanvraag indienen.
- Bij gedwongen mede-eigendom (zoals appartementen, cohousing ...) verlenen we de premie aan de vereniging van mede-eigenaars of aan de betaler van de factuur, mits schriftelijk akkoord van alle eigenaars.
Download deze pagina en bewaar als infofiche
Wil je de informatie van deze webpagina graag downloaden? Met één druk op de knop, maken we van deze pagina een infofiche die je als PDF kan opslaan. Met alle vragen en antwoorden opengevouwen. Handig, toch?