Hoe werkt slim laden?
Je elektrische wagen ‘slim laden’ betekent dat je de laadsnelheid van het voertuig afstemt op het beschikbare vermogen van je huis.
Bijvoorbeeld: als je je wagen ’s nachts laat opladen, kan dit aan het volle beschikbare vermogen van je aansluiting. Laad je hem overdag op en zet je tegelijk de wasmachine en de droogkast aan, dan is er minder vermogen beschikbaar. De wagen laadt dan tijdelijk iets trager op.
Wat zijn de voordelen van slim laden?
Slim laden biedt heel wat voordelen voor jou én de gemeenschap:
- Wie zijn wagen slim oplaadt, hoeft zelf minder te investeren. Hoe zwaarder de aansluiting die je nodig hebt, hoe hoger de kost.
- Als iedereen trager en meer gespreid in de tijd oplaadt (bv. ook overdag op het werk en ’s avonds na de huishoudelijke piek), kunnen we het vereiste investeringsbedrag met een factor 4 reduceren.
Een elektrisch voertuig opladen belast het net gedurende een aantal uren, wat zorgt voor een verbruikspiek. Als iedereen zijn wagen op hetzelfde moment oplaadt (bv. vlak na het werk), leidt dit tot een gigantisch hoog piekverbruik. In dat geval moeten we als netbeheerder zwaar investeren in onze netten.
Wil je slim laden? Dat kan zo:
- Je plugt je wagen pas in na de huishoudelijke piek, dus bv. na 21 uur. Daarvoor is geen bijkomende technologie nodig, enkel een gezonde reflex bij thuiskomst.
- Je gebruikt de app die met je wagen werd meegeleverd. Daarmee kan je het startmoment van het opladen programmeren. Bij thuiskomst plug je de wagen in en het opladen start later op de avond.
- Je kiest ervoor intelligente sturing (‘energy management system’) aan te schaffen. Dit toestel (of softwarepakket) koppel je aan je digitale meter, waardoor het de laadsnelheid voordelig laat variëren. Dit gebeurt in functie van een aantal parameters, zoals de injectie- en verbruiksdata.