Digitale meter voor grote bedrijven

Wat is een AMR-meter?

Een AMR-meter, dat staat voor Automatic Meter Reading, is een digitale meter die automatisch gegevens over het energieverbruik in kwartierwaarden verzamelt en die doorstuurt naar een centraal systeem. Hierdoor moet er geen meteropnemer langskomen om de meterstanden op te nemen.

Kwartierwaarden zijn gemiddelde vermogensmetingen over 15 minuten. Ze worden gebruikt voor de berekening van zowel het maandelijkse energieverbruik (kWh/kVarh) als de maandpiek (kW).

Wat is het verschil tussen een AMR-meter en een digitale meter?

KenmerkAMR-meter (voor grote bedrijven)Digitale meter (voor huishoudelijke klanten)
ToepassingHoog vermogen (>= 56 kVA)Laag vermogen (< 56 kVA)
MeetActieve en reactieve energieAlleen actieve energie
Nauwkeurigheid geïnstalleerd vermogen tot 1 MWAfwijking maximaal 1% (klasse 1)Afwijking maximaal 1% (klasse 1)
Nauwkeurigheid geïnstalleerd vermogen vanaf 1 MWAfwijking maximaal 0,5% (klasse 0,5)Niet van toepassing
GebruikerspoortA1-poortP1-poort

Wanneer krijg ik een AMR-meter?

Fluvius installeert een AMR-meter bij nieuwe laagspanningsaansluitingen met een vermogen van minstens 56 kVA (400V/80A), of minstens 32 kVA bij 230V/80A of bij een middenspanningsaansluiting.

Opgelet! Ook als je een lokale productie-installatie plaatst, kan een AMR-meter nodig zijn. Je leest er meer over op ‘Wil je een groenestroomteller plaatsen?
 

Wat kost de installatie van een AMR-meter?

De prijs van zo’n installatie is moeilijk te bepalen en hangt af van jouw specifieke situatie. Onze indicatieve simulatietool helpt je een beeld te krijgen van de kosten.

Via Mijn Fluvius kun je heel eenvoudig een nieuwe meter aanvragen, wijzigen of een andere aanvraag indienen.

Wat met AMR-meters voor grote gasvolumes?

Er bestaat geen AMR-meter voor rechtstreekse meting van grote gasvolumes zoals bij de digitale aardgasmeter bij huishoudelijke klanten. Grote gasvolumes meten we door een klassieke aardgasmeter (grootverbruiksmeting).

Wat betekent dit?

Bij een zeer hoog gasverbruik (meer dan 1 miljoen m³ per jaar) verwerken we de gasvolumes altijd met een volumeherleidingsinstrument (VHI). Zo’n toestel zet de gemeten bruto-gasvolumes om naar netto-gasvolumes (bij standaard temperatuur en druk). Het VHI registreert elk uur het bruto en netto-gasverbruik. Deze uurwaarden gebruiken we om het maandverbruik (kWh) en het maandelijkse piekverbruik (kW) te berekenen. Zo’n meetopstelling voor grote gasklanten noemen we een ‘Gas online meting’ (GOL), omdat we de gegevens elk uur online versturen naar Fluxys, de beheerder van het hogedrukgasnetwerk.

Bij een gasverbruik kleiner dan 1 miljoen m³ per jaar nemen we de aardgasmeter en het VHI (wanneer van toepassing) manueel op. Dat geldt niet voor huishoudelijke klanten met een digitale aardgasmeter.