Door de energietransitie verandert ons energieverbruik en de manier waarop we die energie gebruiken aan een snel tempo. We merken nu al dat het elektriciteitsverbruik bij bedrijven enorm toeneemt en we verwachten in de toekomst alleen maar meer groei. Om ons optimaal voor te bereiden, is een versterkt en uitgebreid energienetwerk nodig en dienen we zowel de elektriciteit-, warmte- als de (groene) gasnetten de komende jaren te versterken.
Daarom hebben we als drie netbeheerders Elia, Fluvius en Fluxys EnergieGRIP gelanceerd. Dankzij EnergieGRIP willen we inzicht krijgen in de plannen van bedrijven rond de energietransitie. Zo kunnen wij als netbeheerders beter anticiperen en onze netten op tijd versterken.
Blijf op de hoogte en deel je plannen!
Wil je graag je energietransitieplannen met ons delen of heb je een vraag?
Deel dan je gegevens met ons en dan plannen we snel een gesprek in.
Meer info? Download dan nu de brochure.
Wat zijn energietransitieplannen?
Een energietransitieplan legt de krijtlijnen vast voor de transitie naar een duurzaam energiegebruik binnen jouw onderneming. Het omvat meestal een analyse van het huidige energieverbruik, de doelstellingen voor het toekomstig energieverbruik en een actieplan om deze plannen uit te voeren.
Waarom zijn energietransitieplannen nodig?
Door deze plannen te verzamelen, kunnen we als netbeheerders een beter zicht krijgen van waar en tegen wanneer een uitbreiding van het energienet nodig is. Op die manier kunnen we de Vlaamse economische groei garanderen en het zorgt ook voor efficiëntere investeringen van onze kant wat resulteert in beheersbare netkosten voor jou als gebruiker.
Het doel is vooral om onze investeringen gericht te doen. We willen de toekomstige energiemix bij klanten beter begrijpen en grote blinde vlekken aanpakken. Als netbeheerders gebruiken we voorspellingsmodellen om toekomstige netinvesteringen te plannen. Deze modellen zijn gebaseerd op bepaalde veronderstellingen en stroken, zoals alle modellen, niet volledig met de realiteit. Om onze veronderstellingen beter te toetsen en lokale data mee te nemen, willen we de toekomstige energiemix van onze klanten meenemen. Dan werken we met effectieve data en kunnen we ons energienet efficiënt voorbereiden.
Wat gebeurt er met mijn gedeelde energietransitieplannen?
De drie netbeheerders behandelen de gedeelde energietransitieplannen uiteraard vertrouwelijk. We delen deze data dan ook niet met andere externe partijen.
Het delen van je energietransitieplan en de bijhorende data is niet bindend. Het niet delen van zo’n plan heeft dan ook geen enkele impact op je huidige of toekomstige aansluitingsaanvragen of -aanpassingen. Je kan je energietransitieplan ook na indiening nog aanpassen of updaten met meer uitgebreide informatie.
Het enige doel van EnergieGRIP is inzicht verwerven in de toekomstige energieverbruiken en noden van ondernemingen.