Iedereen kan van mijn werk genieten, ook ikzelf
Fluvius schuift vijf kernwaarden naar voren: teamspirit, respect, klantvriendelijkheid, engagement en gedrevenheid. Maar het zijn de medewerkers die ze belichamen. Maak kennis met John Oliviers. Hij werkt al 30 jaar als projectbeheerder.
30 jaar: het aantal dienstjaren van John Oliviers is indrukwekkend. “Ik ben altijd al graag met verlichting bezig geweest. Ik leerde veel van mijn vader, uit mijn studies en ik school me nog bij. Ook thuis neem ik de elektriciteits- en verlichtingswerken voor m’n rekening. Dan laat ik me al eens gaan, tot lichte ergernis van m’n vrouw. (lacht) Maar al zeg ik het zelf: onze tuin straalt.”
Uitdagende projecten als projectbeheerder
“De meest uitdagende projecten zijn die zonder precedent, waarbij we alles van nul moeten uitdokteren. Dat was het geval toen de Stad Antwerpen bij ons aanklopte om de verlichting van het Districtshuis in Borgerhout te vernieuwen. Dit project maakte deel uit van de totale herinrichting van het Moorkensplein, een grootschalig renovatieproject.”
Kort op de bal
“Bij kleinere projecten maak ik zelf het ontwerp, nu kregen we dat van een extern bureau. Een mooi plaatje, waarvoor wij de gepaste technologische oplossingen mochten zoeken. Aangezien de renovatiewerken op het plein en in de kelders van het gebouw al waren begonnen, hadden we geen tijd te verliezen.”
Beschermd gebouw
“Samen met de dienst Technologie stippelde ik de krijtlijnen van het bekabelingsplan uit. Daarna ging ik ter plaatse met de dienst Exploitatie om de beste aanpak te bepalen. Ook dat was een uitdaging: het Districtshuis is een beschermd gebouw, waardoor je aan veel regels onderworpen bent. We mochten bijvoorbeeld geen kabels op de gevel plaatsen en zelfs de bliksemafleiding moest aan bepaalde esthetische eisen beantwoorden.”
Met oog voor detail
“We zijn er bijna twee jaar mee bezig geweest, maar het is gelukt. Vooral ‘s avonds loont het om te komen kijken: langs elke zijde schijnt een zachte gloed op het gebouw. Bouwkundige details als nissen, beelden en leeuwenkoppen worden extra in de kijker gezet, net zoals het glas-in-loodraam in de achtergevel. We hebben energiezuinige ledverlichting met vooral warm wit licht gebruikt. Dankzij die nieuwe, sfeervolle verlichting is het gerenoveerde Districtshuis dé blikvanger op het Moorkensplein.”
Menselijke vaardigheden
“Mijn job draait niet alleen rond materiaal- en technische kennis. Menselijke vaardigheden zijn net zo belangrijk. Architecten, een projectingenieur, aannemers en af en toe een politicus: je moet met veel verschillende mensen overweg kunnen.”
“Ook iemand op de vingers tikken hoort daar soms bij, zonder die persoon te schofferen, natuurlijk. Een dakwerker die zonder beveiliging in de dakgoot stapt, moet je daarop aanspreken. Een andere medewerker liet connectors – de verbindingsstukjes waarmee je een elektrische verbinding tot stand brengt – onverpakt in een emmer in de regen staan. Ook daarover heb ik wat gezegd, want connectors kunnen niet tegen water.”
Liefde voor het vak
“Dit werk geeft me voldoening, omdat het resultaat heel tastbaar is. Ik kan het achteraf gaan bekijken en ervan genieten, samen met iedereen die er passeert. Overal waar ik ga, let ik op de straat- en gebouwverlichting en de gebruikte verlichtingstoestellen. Het is een beetje beroepsmisvorming. Maar na dertig jaar is dat logisch, toch?”
Interesse om ook je eigen project te leiden? Wij zoeken collega’s!
Duik nog dieper in Johns job en laat je gegevens achter.