Om afwatering beter te voorzien op zware neerslag en om zuivering van afvalwater efficiënter te laten verlopen, scheiden we best onze rioleringsbuizen voor hemel- en afvalwater.
De scheiding van afvalwater en hemelwater is bij nieuwbouw en herbouw (grote woningrenovaties) verplicht via de gewestelijke stedenbouwkundige verordening. Is die verplichting voor jou niet van toepassing, maar investeer je toch in deze duurzame maatregel? Dan kun je hiervoor mogelijks op een premie rekenen. Dit geldt zowel voor aanvragers binnen een rioleringsproject (een project waarbij Fluvius gescheiden riolering in de hele straat aanlegt) als voor aanvragers die zelf het initiatief nemen voor deze werken.
Premiebedrag
Welk premiebedrag krijg ik?
€ 500
- De premie bedraagt een vast bedrag van 500 euro, zowel voor afkoppeling op eigen initiatief als in kader van rioleringsprojecten vanaf 2023 waarbij de keuring wordt aangevraagd en betaald door de aanvrager.
- Deze premie kan je combineren met de overige premies voor rationeel watergebruik bij Fluvius.
Werd jouw rioleringsproject vóór 2023 opgestart en werd de keuring door Fluvius georganiseerd?
In dat geval gelden voor jou de oude premievoorwaarden en heb je recht op een ander premiebedrag.
De premie bedraagt maximum 400 euro en bestaat uit 2 delen:
- Een forfaitair bedrag van 200 euro, indien je minstens 1 betalingsbewijs voorlegt.
- 50% van de factuurbedragen, inclusief btw, met een maximum van 200 euro.
- Fluvius verhoogt het premiebedrag met 20% voor beschermde afnemers.
- Woon je in Vlaams-Brabant? Gebruik dan deze rekenmodule om je premie te berekenen.
- Het premiebedrag waarop je recht hebt, is beperkt tot de werken die noodzakelijk zijn om de afkoppeling te realiseren. Bewijs de kosten aan de hand van facturen of kastickets.
- De premie geldt enkel voor nieuwe materialen en toestellen. De kosten voor de huisaansluitputjes komen niet in aanmerking voor berekening van de premie. Gemaakte onkosten mogen slechts éénmaal worden ingebracht.
- Deze premie kan je combineren met de overige premies voor rationeel watergebruik bij Fluvius
Krijg ik een aanvullende premie van mijn gemeente?
Sommige gemeenten geven een aanvullende premie bovenop die van Fluvius. Controleer of jouw gemeente een aanvullende premie voorziet aan de hand van dit overzicht. Heb je vragen over het premiebedrag en de voorwaarden? Neem contact op met je gemeente voor alle informatie.
Heb je interesse in deze aanvullende premie? Je hoeft hiervoor geen aparte aanvraag in te dienen. Duid wel tijdens je aanvraag aan dat Fluvius je gegevens mag doorgeven aan je gemeente. Je gemeente betaalt vervolgens rechtstreeks aan jou uit.
Premievoorwaarden
Voor wie is de premie bedoeld?
De scheiding van afvalwater en hemelwater is bij nieuwbouw en herbouw verplicht via de gewestelijke stedenbouwkundige verordening. Is die verplichting voor jou niet van toepassing, maar investeer je toch in deze duurzame maatregel? Dan kun je hiervoor op een premie rekenen. Dit geldt zowel voor aanvragers binnen een rioleringsproject als voor aanvragers die zelf het initiatief nemen voor deze werken.
Voldoet mijn woning aan de voorwaarden?
- De premie geldt voor bestaande particuliere woningen of woongebouwen (waarin een of meerdere wooneenheden voorkomen).
- Je gemeente heeft het beheer van riolering overgedragen aan Fluvius. Ben je niet zeker of Fluvius je rioolbeheerder is? Neem een kijkje in dit overzicht.
- De eerste bouwvergunning is vóór 1 februari 2005 afgeleverd.
- De installatie mag niet verplicht zijn door de gewestelijke stedenbouwkundige verordening.
- We kennen de premie slechts één keer per woongebouw (EAN) toe.
Aan welke andere voorwaarden moet ik voldoen?
- De aanvrager geeft toestemming aan Fluvius om in elke fase van de werken ter plaatse de situatie te controleren en wanneer nodig contact op te nemen met het bedrijf en/of de installateur die de voorzieningen levert en/of plaatst.
- De premie kan worden teruggevorderd als de installatie niet aan de premievoorwaarden voldoet.
- Je blijft verantwoordelijk voor de materialen en resultaten, ook als Fluvius de premie toekent.
Welke keuringsinstanties mogen mijn werken keuren?
Fluvius kent de premie toe op basis van een conform keuringsattest, dat via de keurder aan Fluvius bezorgd wordt. De keuring gebeurt uitsluitend volgens de voorschriften van VLARIO of Aquaflanders.
Het keuringsattest hoef je niet als bijlage aan je premiedossier toe te voegen. Je keuringsinstantie bezorgt dit elektronisch aan Fluvius. Wij koppelen dit attest automatisch aan jouw adres via de EAN-code van je rioleringsaansluiting. Je vindt de EAN-code voor riolering op je keuringsattest.
Factuurvoorwaarden
Aan welke voorwaarden moeten mijn facturen en/of kastickets voldoen?
Het premiebedrag is een vast bedrag, dus je hoeft geen facturen aan Fluvius te bezorgen of kosten te bewijzen.
Werd jouw rioleringsproject vóór 2023 opgestart en werd de keuring door Fluvius georganiseerd?
In dat geval gelden voor jou de oude premievoorwaarden en moet je wel facturen en/of kastickets aanleveren.
Je facturen en/of kastickets bevatten minsten de volgende gegevens:
- De factuurdatum ligt tussen de eerste infovergadering van het project en 6 maanden na datum einde der werken.
- Gedetailleerde omschrijving over het gebruikte materiaal, hoeveelheden, eenheidsprijzen en werkuren.
- Het plaatsingsadres.
- Bij een verzamelfactuur is het duidelijk welke bedragen op welke installaties betrekking hebben.
Technische voorwaarden
Wat zijn de technische voorwaarden
- Op jouw eigendom moet de afvalwaterafvoerleiding permanent gescheiden zijn van de hemelwaterafvoerleiding, tot aan de rooilijn die grenst aan het openbaar domein dat voorzien is (of zal worden) van openbare riolering.
- Het niet-hergebruikte hemelwater is afgeleid naar een infiltratievoorziening of wanneer dit niet mogelijk is naar een natuurlijke afvoerweg voor hemelwater, het oppervlaktewater of in laatste instantie naar een hemelwaterafvoerleiding.
- De afvoer van hemel- en huishoudelijk afvalwater op het privédomein moet bij open en halfopen bebouwing volledig gescheiden zijn. Bij gesloten bebouwing geldt volledige scheiding van afval- en hemelwater voor zover voor de aanleg van een gescheiden stelsel geen leidingen onder of door het gebouw moeten worden aangelegd.
- Heraanleg of herstellingswerken van een reeds aanwezig gescheiden systeem komen niet in aanmerking voor een premie.
- De privéwaterafvoer moet voldoen aan de bepalingen van het Algemeen Waterverkoopreglement, de aanvullende voorwaarden van Fluvius en de aanvullende technische voorschriften van Fluvius.
Hoe verloopt mijn premieaanvraag?
Hoe vraag ik mijn premie aan?
Van zodra de keurder je conforme keuringsattest aan Fluvius bezorgt, koppelen we dit attest automatisch aan jouw adres via de EAN-code van riolering. Deze koppeling zorgt ervoor dat je met jouw EAN-code de premie kan indienen. Je krijgt van Fluvius per e-mail een bevestiging dat de koppeling gebeurd is en je een premie kan aanvragen via Mijn Fluvius.
Je EAN-code voor riolering bestaat uit 18 cijfers en begint met 54, je vindt de EAN-code in de e-mail die je van ons kreeg of op je keuringsattest.
Hoeveel tijd heb ik om mijn premie aan te vragen?
- Neem je zelf het initiatief om je afvoerleidingen gescheiden aan te leggen, dan heb je na een conforme keuring 24 maanden de tijd om de premie online aan te vragen.
- Als je woning deel uitmaakt van een rioleringsproject, waarbij nieuwe riolering in de straat wordt aangelegd, moet je premieaanvraag uiterlijk 6 maanden na datum einde der werken ingediend zijn
- De premie kan op elk moment worden beëindigd of gewijzigd zonder voorafgaande kennisgeving.
Gevraagde bijlagen
Je hoeft geen bijlagen toe te voegen aan de premieaanvraag.
Het keuringsattest hoef je niet als bijlage toe te voegen. Je keuringsinstantie bezorgt dit elektronisch aan Fluvius. Wij koppelen dit attest automatisch aan jouw adres via de EAN-code van je rioleringsaansluiting.
Werd jouw rioleringsproject vóór 2023 opgestart en werd de keuring door Fluvius georganiseerd? In dat geval gelden voor jou de oude premievoorwaarden en voeg je volgende bijlagen toe aan je premieaanvraag:
- Facturen of kastickets om je kosten te bewijzen. Beschik je nog niet over alle facturen of kastickets? Dan kan je deze later nog toevoegen, uiterlijk 6 maanden na de datum einde der werken moet het dossier volledig ingediend zijn.
- Een kopie van de volledige laatste bouwvergunning.
- Ben je beschermde afnemer of verhuur je de woning aan een beschermde afnemer? Voeg dan een recent en geldig attest toe bij de premieaanvraag. Fluvius verhoogt het premiebedrag met 20% voor beschermde afnemers (behalve in Vlaams-Brabant).
Bijlagen die de gemeente vraagt
Om de aanvullende premie toe te kennen, vraagt de gemeente om bijlagen. Je kan deze rechtstreeks toevoegen aan je premiedossier:
- Facturen of kastickets met betrekking tot de uitgevoerde werken. Wil je weten met welke kosten je gemeente rekening houdt? Contacteer je gemeente rechtstreeks.
- Een grondplan van vóór de werken en een grondplan met de nieuwe situatie.
- Attest beschermde afnemer
Ben je beschermde afnemer? Voeg een attest hiervan toe. Sommige gemeenten verhogen de premie voor beschermde afnemers. Op de website van de Vlaamse Overheid vind je welke attesten geldig zijn.
Wanneer wordt mijn premie uitbetaald?
De uitbetaling gebeurt ten laatste twee weken nadat de status van je premiedossier op goedgekeurd staat. Volg de status online via Mijn Fluvius.
Hoe vraag ik de premie aan bij een appartement?
- Verschillende appartementen van hetzelfde gebouw delen dezelfde EAN-code voor riolering. Per EAN-code kan je maar één aanvraag indienen.
- Bij gedwongen mede-eigendom (zoals appartementen, cohousing ...) verlenen we de premie aan de vereniging van mede-eigenaars of aan de betaler van de factuur, mits schriftelijk akkoord van alle eigenaars.
Download deze pagina en bewaar als infofiche
Wil je de informatie van deze webpagina graag downloaden? Met één druk op de knop, maken we van deze pagina een infofiche die je als PDF kunt opslaan. Met alle vragen en antwoorden opengevouwen. Handig, toch?