Werelddierendag: wat doet Fluvius voor de dieren?
Op 4 oktober is het Werelddierendag. Maar bij Fluvius is het eigenlijk elke dag ‘dierendag’. We brengen de inspanningen in beeld die we het hele jaar door leveren voor de fauna in de gemeenten waar we actief zijn.
Cabine en vleermuizenhuis
Sinds deze zomer kunnen vleermuizen hun hart ophalen in Nederokkerzeel, bij Kampenhout (Vlaams-Brabant). Samen met Natuurpunt richtten we daar een elektriciteitscabine in als vleermuizenverblijfplaats. In het dak van de cabine lieten we speciale openingen aanbrengen, zodat de dieren er makkelijk in en uit kunnen vliegen. De ruimte onder het dak is netjes afgeschermd van de installatie, zodat de vleermuizen geen gevaar lopen.
Daarnaast bestaat de dakbedekking uit donkere leien die het zonlicht absorberen. Zo loopt de temperatuur onder het dak snel op, want in de zomer en de tussenseizoenen gedijen vleermuizen het best bij hogere temperaturen.
De elektriciteitscabine in Nederokkerzeel is uniek in Vlaanderen. “Tot voor kort stond in de Waterstraat in Nederokkerzeel nog een oude paalcabine”, vertelt Stefan Vandevenne van Fluvius. “Dat is een elektriciteitspaal met bovenin een transformator die de stroom naar een lager niveau brengt. We wilden die vervangen door een modernere distributiecabine op de begane grond.”
De paalcabine bevond zich echter in Natura 2000-gebied, het Europees netwerk van belangrijke natuurgebieden. Vandevenne: “Samen met Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos hebben we daarom bekeken hoe we de plaatsing van de distributiecabine ook de natuur in het gebied ten goede komt.”
Diervriendelijke verlichting
Nog iets waar vleermuizen gevoelig voor zijn: licht. En laat Fluvius nu net 1 200 000 openbare verlichtingspunten beheren in Vlaanderen.
In Zillebeke (Ieper) vroeg het stadsbestuur aan Fluvius om in bepaalde dreven en straten vleermuisvriendelijke ledverlichting te plaatsen. Bij deze lampen is het UV-rijke blauw-witte licht grotendeels weggefilterd en blijft een warm oranjerood licht over. Dat licht stoort vleermuizen veel minder.
Langs fietspaden in onder meer Mechelen, Lier, Lokeren en Veurne zorgde Fluvius voor diervriendelijke ‘volgverlichting’, die alleen brandt als er fietsers of voetgangers langskomen. In Veurne maakt Fluvius daarvoor zelfs gebruik van slimme camera’s die het verschil zien tussen een voetganger en een watervogel of konijn.
Björn Verdoodt, woordvoerder van Fluvius: “Het juiste licht op de juiste plaats op het juiste moment, is ons uitgangspunt. Behalve veiligheid en zuinigheid is de natuur daar vandaag ook een criterium in. We gebruiken daarvoor de nieuwste technologieën: ledlicht in het juiste ‘warme’ kleurenspectrum, sensoren om de weggebruikers te detecteren en een slimme aansturing om een lamp te dimmen of te doven.”
Meer weten? Bekijk het filmpje over het vleermuisvriendelijke project in Zillebeke (Ieper)
Fluvibeez: de bijen van Fluviuzzzzzz
Bijen zijn hypernuttige beestjes: ze helpen mee aan de bestuiving van fruit en groenten, van appelen en bramen tot courgettes. Omdat het de laatste jaren minder goed gaat met deze insecten, geeft Fluvius hen wat extra wind onder de vleugels.
Een paar kasten met bijen neerzetten volstaat niet om de bijenpopulatie een duwtje in de rug te geven. Je hebt ook gedreven imkers nodig, die weten wat ze doen. Gelukkig kunnen we daarvoor rekenen op enkele Fluvius-medewerkers met verstand van zaken. We bezorgden hen kasten, imkerpakken en al het andere nodige materiaal.
Voor onze site in Turnhout is logistiek coördinator Pieter Helsen de imker van dienst, terwijl in Sint-Niklaas onder meer projectbeheerders Nils De Paepe en Guy Praet voor de bijen zorgen.
Lees hier het verhaal van Guy en Nils, de imkers van Fluvius Sint-Niklaas
Weetje
De gewonnen honing wordt in potjes met het ‘Fluvibeez’-label gegoten en verkocht aan de Fluvius-medewerkers. De opbrengst gaat naar suiker en materiaal voor de bijen.
Alles voor de ooievaars
Een ander dier waarvoor we bij Fluvius het verschil kunnen maken, is de ooievaar. Af en toe strijken de grote, zwart-witte vogels neer op de hoogspanningsmasten. Gevolg: ze kunnen geëlektrocuteerd worden en overlijden.
Als een ooievaar iets te hevig vertrekt of met zijn vleugel een leiding of geleider krachtig raakt, dan wordt de stroom uit voorzorg afgeleid. Een gewone vogel is daar niet zwaar en sterk genoeg voor, een ooievaar wel.
Om dit te voorkomen, nam Fluvius in de zomer van 2020 in de randgemeenten rond Nijlen voor korte tijd de stroombevoorrading over van hoogspanningsnetbeheerder Elia. Dit gebeurde toen een groep ooievaars enkele dagen in de gemeente bivakkeerde.
Daarnaast schenkt Fluvius al decennialang oude houten elektriciteits- en lichtmasten aan natuurverenigingen. Die maken er nestplaatsen voor ooievaars van. Recent gebeurde dat nog in Sint-Katelijne Waver, waar een reeks masten werd omgetoverd tot kant-en-klare nestplatformen voor de ooievaars.
Lees hier hoe een Fluvius-medewerker voorkwam dat een ooievaarsnest uitbrandde