Slim omspringen met kraantjeswater

Medewerker van Fluvius kijkt naar een beek

Volg je het weerbericht en het nieuws op de voet, dan kan je er nog moeilijk omheen: ons klimaat is volop aan het veranderen. Er valt evenveel regen als voorheen, maar de zomers worden droger en de winters natter. Dit heeft op termijn gevolgen voor de drinkwatervoorziening. Verschillende steden en gemeenten zijn dan ook al volop bezig plannen uit te werken om hiermee om te gaan, maar ook jij kan je steentje bijdragen. Hoe? De vijf tips in deze blog helpen je op weg.  

Vijf tips om kraantjeswater te besparen

Wist je dat elke Vlaming gemiddeld 84 liter kraantjeswater per dag verbruikt? Dat zijn zo’n acht en een half volle emmers. En dat zo’n 70 procent daarvan wordt gebruikt voor toilet, bad en douche? Met deze tips kan je je eigen waterverbruik terugdringen zonder dat je aan comfort moet inboeten.

Tip 1: hou je waterverbruik in de gaten

Dat kan je doen door te kijken naar je jaarverbruik op je waterfactuur. Dat wordt uitgedrukt in kubieke meter, dus als je dat vermenigvuldigt met duizend en vervolgens deelt door 365 (de dagen in een jaar), zie je exact hoeveel liter water je gemiddeld elke dag verbruikt. 

Fluvius is trouwens volop bezig de digitale watermeter te installeren in 2,8 miljoen Vlaamse woningen en dat tegen 2030. Het voordeel is enerzijds dat je niet langer je waterstanden zal moeten doorgeven, maar ook dat je makkelijk je verbruik zal kunnen opvolgen via de website van jouw watermaatschappij.

Tip 2: spring slim om met je kranen

Een lekkende kraan die vijf druppels water per minuut lekt, kost je maar liefst 1.000 liter leidingwater per jaar. Snel vervangen is dus de boodschap. Kies dan ook meteen voor een (thermostatische) ééngreepsmengkraan. Omdat je sneller de gewenste temperatuur hebt, verbruik je minder water.

Tip 3: kies voor de douche

Een ligbad heeft al snel een inhoud van 100 liter. Een gewone douche verbruikt de helft minder water. Met een goede spaardouchekop spaar je nog eens 40 tot 50 procent extra uit. Neem dus liever niet elke dag een bad. En let ook op je douchegedrag. Elke minuut douchen betekent 6 tot 12 liter water verbruiken, afhankelijk van het gebruik van een spaardouchekop.

Tip 4: slim wassen en afwassen

Gemiddeld besteedt een gezin meer dan een vijfde van zijn waterverbruik aan het wassen van kledij en de vaat. Kies daarom voor zuinige apparaten. Ontdek ook onze andere tips voor wasmachines en vaatwassers.

Tip 5: ga voor een gescheiden rioolstelsel

Een gescheiden rioolstelsel voert afvalwater en hemelwater apart af: afvalwater via de riolering naar een waterzuiveringsinstallatie, hemelwater naar een beek, rivier of infiltratiegebied. Een simpele regenput en pomp of zelfs een eenvoudige regenton volstaan al voor een groot deel om hemel- en afvalwater gescheiden te houden en het regenwater bijvoorbeeld te gebruiken om schoon te maken of je tuin te sproeien.

Zo’n gescheiden rioolstelsel is trouwens nu al verplicht als je een nieuwe woning bouwt of een grootschalige renovatie uitvoert. Als dat niet voor jou geldt maar je wil toch graag je afvalwater scheiden van het regenwater, dan kan je hiervoor de premie gescheiden afvoersysteem aanvragen.
 

Nog meer handige bespaartips? Ontdek ze hier.

Gerelateerde artikels