Werk je hard, dan openen er bij Fluvius automatisch deuren
Van technieker elektriciteit naar schakelbevoegde technieker elektriciteit naar specialist elektriciteitsnetten. In vier jaar tijd groeide Yasser Saadouni snel door binnen Fluvius. Hij neemt je mee door zijn loopbaan – die in het teken staat van zijn passie voor elektriciteit – en zijn rol als specialist elektriciteitsnetten.
Houd je hoofd koel
We gaan terug naar het jaar 2010. Yasser, toen twintig jaar oud, start als elektricien. Zijn eerste job. En het is meteen raak: hij heeft z’n passie gevonden. “Werken met elektriciteit is nooit saai: er zijn risico’s aan verbonden. Gaat er iets fout, dan kan dat serieuze gevolgen hebben. Je moet dus altijd goed je hoofd erbij houden en weten waarmee je bezig bent. Dat maakt het werk uitdagend en leerrijk.”
Sneller doorgegroeid dan verwacht
In 2020 start Yasser als technieker elektriciteit bij Fluvius. “Ik zocht meer uitdaging en kende Fluvius al vanuit mijn job als onderaannemer. Na anderhalf jaar was ik klaar voor de volgende stap: schakelbevoegde technieker elektriciteit. Ook die job ging mij heel goed af, en door een samenloop van omstandigheden groeide ik in 2023 sneller dan verwacht door naar specialist elektriciteitsnetten. Dat jaar moest er een schakelpost worden opgezet, een punt waar veel middenspanningskabels samenkomen. Een typische job voor een specialist elektriciteitsnetten, maar ieders agenda zat te vol. Ik – toen nog schakelbevoegde technieker elektriciteit – had ruimte en zag dat wel zitten.”
Vertrouwen is goud waard
“Mijn team vertrouwde erop dat ik het kon, dat gaf een heel fijn gevoel. Samen met een collega bracht ik het project tot een perfect einde. Ik had bewezen dat ik de technische kennis en skills had, en daarnaast ook een project planmatig kon oppakken. Toen zag iedereen dat ik klaar was voor die volgende stap: de functie van specialist elektriciteitsnetten. Dat is het fijne aan werken bij Fluvius: hard werken wordt beloond.”
Wat doet een specialist elektriciteitsnetten?
In zijn huidige job als specialist elektriciteitsnetten komen die planningsskills goed van pas. “Ik ben verantwoordelijk voor nieuwe cabines op het laag- en middenspanningsnet. Ik sta in voor de planning en de voorbereiding van de werken, en ondersteun de ploeg. Concreet betekent dat: ik ontvang de plannen zodat ik weet hoe mijn collega’s van Netaanleg de kabels gaan leggen. Als hun werk gedaan is, regel ik de aannemer en een ploeg om de kabels aan het huidige net te koppelen. Vervolgens zorg ik dat de schakelingen worden voorbereid, keur deze goed en check of alles juist is aangesloten op het net. En zijn er storingen? Dan voeren we herstellingen uit.”
Administratieve skills
Hoewel Yasser de technische rol van specialist elektriciteitsnetten vlot onder de knie kreeg, was er nog wel iets wat hij moest leren: administratief werk. “Technische bagage heb ik zeker, maar ik heb minder ervaring met het typische computerwerk. Ook dat is nodig in de functie van specialist elektriciteitsnetten: ik moet orders inplannen en de databases up-to-date te houden. Gelukkig krijgen we voldoende ondersteuning dankzij webinars en opleidingen: ik volgde ze allemaal.”
De energietransitie = veel werk
En er was een tweede uitdaging: de hoeveelheid werk. Dat komt door de energietransitie: die vraagt om veel verzwaringen van ons huidige net. “In mijn rol is het heel belangrijk om door de bomen het bos te blijven zien. Ik moet mijn hoofd koel houden, het voortouw nemen, knopen doorhakken... Er gebeurt niets zonder het toeziend oog van onze dienst. Die vrijheid en verantwoordelijkheid vind ik heerlijk.”
“En daarnaast: hoeveel werk we ook hebben, onderling steunen we elkaar door dik en dun. Het loopt hier als een geoliede machine. Daardoor ga ik elke dag met plezier aan de slag.”
Bij Fluvius investeren we hard in onze collega’s, met groeitrajecten op maat. Ook aan de slag in een van onze jobs of stages voor technische bachelors of als technieker of ingenieur? Check de vacatures en solliciteer meteen online.