Ode (23): “Ik blik met voldoening terug op mijn stageperiode en werk ondertussen als projectbeheerder bij Fluvius.”
Een stage is meer dan de eindsprint richting je diploma. Het is kennis maken met de praktijk, proeven van het werkleven, ontdekken welke richting je wel of niet uit wil. En voor wie meteen de klik voelt, kan het zelfs de opstap zijn naar een vaste job. Zo ging het bij Ode Compernolle (23), die na zijn stage koos voor een vaste job als projectbeheerder.
Ode: “Bij de keuze van een stageplaats waren er voor mij twee aspecten heel belangrijk. Ik wilde iets doen met groene energie, al wist ik nog niet precies wat. En ik zou mijn bijbehorende bachelorproef individueel maken, en niet per twee zoals veel van mijn medestudenten. Bij Fluvius vond ik een stage die beide aspecten kon invullen. Bovendien zou ik er werken rond openbare verlichting (OV), een onderwerp dat eigenlijk niet in mijn lessenpakket zat. Dat maakte deze stageplaats voor mij nog interessanter.”
Ook bij Fluvius werken? Ontdek onze jobs.
Ook als stagiair heb je hier impact
“Mijn stage stond in het teken van verledding. Dat is de aanpassing van de openbare verlichtingspunten naar ledverlichting, een belangrijk onderdeel van de energietransitie.
Fluvius gebruikt daarbij verschillende IT-systemen. Die moest ik allemaal onder de knie krijgen. Ik leerde bepalen welke lamp het beste past op een bepaalde plaats. En nadien leerde ik stap voor stap de volledige flow kennen: van het kiezen van de lamp, over het tekenen en doorbriefen van het project tot de opvolging van de werken.
Dat ik echt iets gerealiseerd heb, zorgt ervoor dat ik met veel voldoening terugkijk op mijn stageperiode. Zo maakte ik een overzicht van alle armaturen per gemeenten. Dat bleek al snel een grote meerwaarde, want het werd van meet af aan veelvuldig gebruikt door mijn collega’s. Daarnaast werkte ik mee aan de verledding van de gemeente Beernem. In totaal ging dat over een 300-tal armaturen. Dat ik als stagiair écht mijn steentje heb bijgedragen aan de energietransitie, maakt mij best wel trots”, aldus Ode.
Balans tussen werk, school én privé
“Ik werd nooit aan mijn lot overgelaten en mocht alles vragen. Mijn teamchef heeft tonnen ervaring in OV en was dus de ideale persoon om mij de kneepjes van het vak te leren. Maar hij had oog voor de werkdruk. Ik kreeg voldoende ademruimte en werd het mij te veel, dan mocht ik dat altijd aangeven. Want naast mijn stage moest ik natuurlijk ook nog een bachelorproef schrijven. Dat dat bij Fluvius deels tijdens je werkuren mag, vind ik enorm knap.
Ook met de andere collega’s voelde ik meteen een klik, en dat is een van de redenen waarom ik na mijn stage graag bij Fluvius wilde blijven. Toen mijn teamchef voorzichtig polste of ik niet vast in dienst wilde komen, moest ik dus niet lang nadenken. Ik solliciteerde online voor de job van projectbeheerder en werd uitgenodigd op een sollicitatiegesprek en enkele assessments. Het resultaat was positief: eind juni liep mijn stage af en op 1 augustus kon ik vast beginnen als projectbeheerder, op dezelfde dienst.”
Van stagiair naar vaste projectbeheerder
“Mijn takenpakket is nu natuurlijk veel uitgebreider. Naast OV, staan ook elektriciteit en gas op de radar. Mijn basiskennis elektriciteit volstaat, maar gas is helemaal nieuw voor mij. Als projectbeheerder moet je wel leergierig zijn. Want naast de basisopleidingen voor alle nieuwe collega’s, staan er de komende jaren ook heel wat vakopleidingen op mijn agenda. Het zal ongeveer drie jaar duren voor ik volledig zelfstandig aan de slag kan.
Ondertussen ben ik een half jaar vast in dienst als projectbeheerder, en dat heb ik me nog geen seconde beklaagd. Ik krijg de kans om mee te werken aan de energienetten van de toekomst, heb een gevarieerde en uitdagende job en krijg voldoende vrijheid. Tel je daar nog eens de toffe collega’s bij, dan verbaast het je niets dat ik elke dag met veel plezier kom werken. Toch?”
Goesting om mee te bouwen aan de energietransitie?
Ontdek onze stages of bekijk onze jobs als technische bachelor of als technieker.