Hoe verzachten we de energiecrisis?
De prijzen op de energiemarkt exploderen. We maken ons met z’n allen zorgen over wat komt. De directe impact van Fluvius is beperkt. Toch reiken we particulieren en bedrijven vandaag al een aantal toekomstgerichte oplossingen aan.
Als netbedrijf heeft Fluvius slechts een beperkte invloed op de exploderende prijzen. De stijging zit bij de levering van elektriciteit en aardgas. De distributiekost is een zeer beperkt deel van de factuur en daalt al vijf jaar op rij. De Vlaamse, Belgische en Europese overheden wikken de mogelijkheden om de prijzen van de energiecomponent onder controle te krijgen. Zoals altijd zal Fluvius het uitgetekende beleid met zorg uitvoeren.
Maar daar stopt het niet. We werken aan een aantal innovatieve projecten die het leed wat kunnen helpen verzachten. Ze maken deel uit van een langetermijnstrategie die we al jaren uitvoeren.
De digitale meter is onze bondgenoot
In de allereerste plaats denk ik aan de digitale meter. Een sterke bondgenoot in de strijd voor efficiënter energiegebruik. En voor lagere kosten voor onze klanten.
Dankzij de digitale meter krijg je bijna in realtime informatie over je energiegebruik. Hij maakt duidelijk wanneer en waardoor je energie verbruikt. Zo kun je zelf je verbruik sturen, en de kosten verlagen. Een voorbeeld dat relevanter is dan ooit: wie zonnepanelen heeft, kan zijn zelfverbruik via de digitale meter maximaliseren. De energie die je opwekt, verbruik je het best onmiddellijk zelf. Hoe minder elektriciteit je van het net haalt, hoe minder je moet betalen. Toch energie over? Die kun je verkopen aan je leverancier. Momenteel krijg je daar een aantrekkelijke ‘terugleververgoeding’ voor.
Met energiedelen ga je nog een stap verder. Wie zelf energie opwekt, kan het overschot van zijn productie uitwisselen met anderen. Je bepaalt zelf je verkoopprijs, in overleg met de koper. Energie gratis weggeven aan de persoon van je keuze kan ook. Kortom: zelfs al heb je geen zonnepanelen, toch kan je vandaag al je kosten verlagen dankzij zonne-energie, met de hulp van iemand anders. Zeker in deze tijden een welgekomen oplossing. Om dit alles te kunnen doen, heb je een digitale meter nodig. Hij zorgt voor de juiste registratie van alle gegevens.
Ik ben enthousiast over de nieuwigheden. We maken samen meer gebruik van hernieuwbare energie, geven de klant een actieve rol op de energiemarkt én we drukken de kosten. Ik ben niet de enige enthousiasteling. Installateurs geven aan dat er momenteel bijzonder veel vraag is naar zonnepanelen. En al 211.000 klanten maken gebruik van ons platform mijn.fluvius.be. Daar volgen ze hun door de digitale meter geregistreerde energiegebruik van kortbij op.
Een plan voor de toekomst
De digitale meter is één van de hefbomen voor de energietransitie. Daarbij laten we fossiele brandstoffen – en de geopolitieke afhankelijkheden die ze met zich meebrengen – achter ons. We kiezen voluit voor hernieuwbare energiebronnen.
Fluvius tekende een tienjarenplan uit dat de energietransitie mee mogelijk maakt. Dat plan zal ervoor zorgen dat we in 2030 tot 1,5 miljoen elektrische wagens, massaal veel warmtepompen/zonnepanelen en een stijgend verbruik in de industrie kunnen onthalen op het net. Door tijdig en doordacht te investeren, kan dat tegen de laagst mogelijke kost voor elk van ons. Fluvius kijkt vooruit, doet voorstellen en maakt duurzame keuzes mogelijk.
Vandaag is het meer dan ooit duidelijk dat de energietransitie broodnodig is. Voor onze planeet, maar ook voor onze portefeuille en de gemoedsrust van elk van ons. Fluvius gaat er voor.
Frank