De woelige energiemarkt: wat doet Fluvius?

Fluvius collega's staan klaar voor jou

Onzekerheid troef in de energiesector. Onder invloed van een ‘perfect storm’ schieten de prijzen de hoogte in. Veel mensen worden geconfronteerd met zware voorschotten voor elektriciteit en vooral aardgas, of ze maken zich zorgen over wat komen gaat.

Er is geen wondermiddel dat de complexe cocktail van enorme toename in de vraag, torenhoge inflatie en geopolitieke spanningen meteen kan counteren. Fluvius is een belangrijke speler in de Vlaamse energiewereld. Maar eerlijk, onze impact is in deze beperkt. We leggen wel onze stukken van de puzzel en proberen op die manier onze verantwoordelijkheid te nemen – op korte en lange termijn.

Puzzelstuk 1: basisbehoeften garanderen

Een eerste puzzelstuk is de zekerheid die we bieden in onzekere tijden. Ook al is Fluvius geen energieleverancier, we garanderen dat iedereen energie krijgt als het nodig is. Ik ben blij dat we mensen kunnen voorzien in een gegarandeerde basisbehoefte. Als noodleverancier voor gas en elektriciteit zorgden we er voor dat geen enkele klant zonder energie viel toen recent twee leveranciers in onoverkomelijke problemen kwamen. Fluvius nam tijdelijk meer dan 100 000 gezinnen op in zijn klantenportefeuille.

Ook als ‘sociale leverancier’ levert Fluvius energie. We helpen mensen wiens contract door de commerciële leveranciers wordt verbroken, omdat ze hun facturen niet kunnen betalen. Wie klant wordt bij de sociale leverancier, kan meteen kiezen voor onze Prepaid-service. Daarmee betaal je vooraf voor je verbruik. Zo helpen we om het budget voor energie onder controle te krijgen. Ik verwacht jammer genoeg een sterke stijging van het aantal klanten naarmate meer en meer mensen in de komende maanden hun jaarafrekening krijgen. We zullen deze kwetsbare doelgroep goed begeleiden.

Puzzelstuk 2: meer efficiëntie, minder kosten

Er wordt terecht kritisch gekeken naar de kostprijs van de dienstverlening van Fluvius. Onze werking maakt momenteel maar een goede 10 procent van de energiefactuur uit. De prijsstijging zit bij de levering van de energie zelf, elektriciteit en vooral aardgas.

Los daarvan doen we er bij Fluvius alles aan om onze kosten zo laag mogelijk te houden. De gemiddelde distributienettarieven voor gezinnen dalen al vijf jaar na elkaar. In 2022 betaalt een gezin 87 euro minder nettarief voor elektriciteit en 18 euro minder voor aardgas dan in 2021. Ook de integratie van Eandis en Infrax tot Fluvius doet letterlijk en figuurlijk een duit in het zakje. Op termijn zorgt deze fusie voor een jaarlijkse besparing van 120 miljoen euro. Ook die verlicht de factuur voor de klant.

Puzzelstuk 3: de digitale meter voor controle van het verbruik

Tot slot geeft Fluvius klanten ook de middelen om hun energiefactuur onder controle te houden. De belangrijkste hefboom daarvoor is de digitale meter, ons derde puzzelstuk. Tegen 2025 zal 80% van de Vlamingen er één hebben.

Met een digitale meter kan je elke dag jouw gedetailleerde verbruik raadplegen via ons klantenportaal. Met een bijbehorende app ken je je verbruik zelfs in realtime. Wie zijn energieafname beperkt, betaalt minder.

Ook op langere termijn zal de digitale meter helpen om op de meest goedkope manier energie te verbruiken. Slimme apps gebruiken dan de info van de digitale meter om je apparaten in huis te laten verbruiken wanneer je zonnepanelen energie leveren of wanneer de dynamische tarieven het goedkoopst zijn. Meer nog: door flexibel energie te verbruiken, vermijden we netinvesteringen in extra netwerkcapaciteit. Dat beperkt opnieuw de kosten, in het voordeel van iedereen.

​​Met deze drie stukken is de volledige puzzel niet gelegd, dat besef ik. Er moeten heel wat stappen gezet als we werk willen maken van een stabielere energiemarkt. Fluvius is lang niet de enige speler die hiertoe bijdraagt. Ik zie het als onze plicht dat we onze maatschappelijke rol erkennen, en dat we onze verantwoordelijkheid nemen tegenover de samenleving. Samen met al onze stakeholders blijven we werk maken van efficiëntie, synergie en technologische oplossingen. Daar kan je op vertrouwen.

Frank

Gerelateerde artikels