Energie besparen in de keuken: slimme keuzes die je energiefactuur verlagen

Persoon grijpt een vrucht uit de koelkast

Terwijl de energiecrisis hevig verder woedt, zoeken we met z’n allen manieren om onze energiekosten binnen de perken te houden. Tegelijk brengen we vaak veel tijd door in de keuken en genieten we graag van een heerlijke zelfgemaakte maaltijd. Maar koken, afwassen, voeding koelen … dat kost allemaal energie én geld. Gelukkig kan je met enkele energiezuinige keuzes en slimme gewoontes flink wat energie besparen in de keuken

Alles start bij je toestellen en keukenapparatuur. Die gebruik je allicht minstens één keer per dag en sommige, zoals je koelkast en diepvriezer, verbruiken continu energie. Zijn dat energievreters? Dan is de eerste stap om energie te besparen in de keuken: ze vervangen door energiezuinigere keukentoestellen

Baseer je bij je keuze op het energielabel

Dat ziet er sinds 2021 trouwens anders uit. De labels A+++, A++ en A+ zijn verdwenen. Toestellen met de hoogste energiescore – die dus het energiezuinigst zijn – krijgen nu het label A, de laagste energiescore is G. 

Wil je binnenkort een energiezuinig toestel aankopen? Controleer dan even of je recht hebt op een Fluvius-kortingsbon!

Hieronder zie je hoeveel bepaalde toestellen in een gezinswoning gemiddeld verbruiken op jaarbasis. 

Huis met gemiddeld verbruik/toestel

In het voorbeeld loopt het totale verbruik in de keuken op tot 1555 kWh per jaar. Het loont dus de moeite om te kiezen voor spaarzame toestellen én die zo zuinig mogelijk in te zetten. We helpen je op weg met enkele opvallende vergelijkingen.

Welke kookplaat kies je om energie te besparen in de keuken?

Je dagelijkse potje koken, staat gemiddeld in voor 5% van je totale energieverbruik. Installeer je een nieuwe keuken of is je oude fornuis aan vervanging toe, dan kan je kiezen tussen een elektrische kookplaat (vitro-keramisch of inductie) of een gaskookplaat

De efficiëntste manier om te koken, is met een inductiekookplaat. Tussen 80 en 90% van de opgewekte energie komt in je kookpot terecht. Bij een vitro-keramische kookplaat is dat al aanzienlijk minder: tussen 55 en 60%. Een aardgaskookplaat is de hekkensluiter met een rendement van amper 50%. 

afbeelding van een inductiekookplaat

Welke oven is het energiezuinigst?

Inbouwovens werken meestal elektrisch. Kies je er eentje met een A-label, dan ben je zeker van een minimaal verbruik. Een heteluchtoven is de meest energiezuinige van de elektrische ovens. Die is sneller op temperatuur en heeft een betere warmtespreiding dan een conventionele oven. Dat scheelt in het energieverbruik. Heb je een gewone elektrische oven of een combi-oven? Gebruik dan de heteluchtfunctie om energie te besparen. 

Gebruik wat vaker je microgolfoven

Die verbruikt de helft minder dan een klassieke oven én werkt zuiniger dan je kookplaat. Restjes opwarmen maar ook groenten, aardappelen en zelfs vis of kip garen lukt prima in de microgolfoven.

Lees ook onze tips om energiezuinig te koken en te bakken.

Koelen en vriezen: do’s en don’ts

De ideale temperatuur voor je diepvries is -18 °C. Voor je koelkast is dat 4 tot 6 °C. Het is belangrijk om dat even te controleren, want elke graad lager kost je 5% extra verbruik!

Wil je nog meer energie besparen in de keuken, onthoud dan deze vuistregel: een volle diepvriezer en een lege koelkast verbruiken het minst. Lege ruimtes in je diepvriezer kan je bijvoorbeeld opvullen met piepschuim, en etenswaren die je niet in de koelkast hoeft te bewaren – zoals tomaten, paprika’s, komkommers en bananen – kan je kwijt in je berging of voorraadkast.
 

Een kist of een kast?

Een diepvrieskist is zo’n 20% energiezuiniger dan een rechtopstaand model. Maar voor beide geldt: een ijslaag vermindert het vriesvermogen, waardoor het verbruik weer stijgt. Regelmatig ontdooien is de boodschap! Heb je een nieuwe diepvriezer nodig? Ga dan voor een diepvrieskist met ‘low frost’-systeem Zo krijg je 80% minder ijs op de binnenwanden, waardoor je minder snel moet ontdooien. 

Meer tips om energie te besparen bij het koelen en vriezen?

Afwassen met de hand of de vaatwasmachine?

Je zou het misschien niet verwachten, maar een wasje draaien met de vaatwasmachine is energiezuiniger dan je gootsteen helemaal vullen met warm water. Als je met de hand afwast, verbruik en verwarm je al snel 20 tot 30 liter water – een vaatwasmachine verbruikt ongeveer 12 liter. 

Zorg dat het toestel volledig vol zit voordat je het aanzet. Is de vaat niet zo vuil? Kies dan voor de ecomodus op 50-55 °C. Zo bespaar je 26% elektriciteit en 19% water tegenover het standaardprogramma. Ook voorspoelen hoef je niet te doen als je de borden en pannen even afveegt: nog eens een besparing van 5% energie én 22% water. 
 

Vergeet niet te ontkalken

Kalkaanslag in je vaatwasmachine zorgt ervoor dat het water trager opwarmt. Zo loopt het verbruik weer op. Ontkalk je machine dus regelmatig. Je hoeft daarvoor geen peperdure producten aan te schaffen. Witte azijn klaart de klus en is een stuk milieuvriendelijker.

Meer tips lezen om voordelig af te wassen?

Wil je niet enkel energie besparen in de keuken maar ook in de rest van je huis?

Ontdek wat je nog allemaal kan doen in onze brochure ‘Besparen op je energiefactuur’ en houd onze blog in de gaten. We delen binnenkort nog een heleboel energiezuinige tips waarmee je meteen aan de slag kan.

Gerelateerde artikels