Energie besparen in het huishouden: zo pak je het aan
De ‘was en de plas’ maakt onvermijdelijk deel uit van je wekelijkse routine. En net zoals andere facetten van je huishouden, kan je ook hier stevig wat energie besparen. Dit zijn de belangrijkste tips om je ecologische voetafdruk te verkleinen bij het wassen, drogen en strijken.
In onze vorige blogpost gaven we je al wat tips om in je keuken zuiniger te zijn. Nu gaan we dieper in op alles wat met wassen te maken heeft. Dat ruikt hier naar besparingen ... en naar frisse was!
Grote wasjes, kleine wasjes
Hoe groot je trommel ook is: wassen doe je best op 40 °C. De meeste moderne wasmiddelen werken dan al goed genoeg. Voor witte was volstaat meestal 60 °C.
Was altijd met een volle trommel, dat is voordeliger dan twee keer een halfvolle machine laten draaien.
Vergeet niet te ontkalken
Dat geldt niet enkel voor de keukentoestellen in deze blogpost, maar ook voor je wasmachine. Kalkaanslag zorgt ervoor dat het water trager opwarmt. Zo loopt het verbruik weer op. Bovendien verkort het de levensduur van je verwarmingselement, en kunnen allerlei andere onderdelen van je machine, zoals de hoofdlagers, makkelijker beschadigd geraken.
De oplossing? Ontkalk regelmatig. Dat kan met witte azijn – geen peperdure producten nodig!
Sta je in de winkel voor tientallen wasmachines, en heb je geen idee wat de beste keuze is voor jou? Kies sowieso een machine met energieklasse A. Het energieverbruik, vermeld op het energielabel, is een gemiddelde waarde van verschillende wasprogramma’s: 90 °C, 60 °C, 40 °C, wol, fijne was ...
Kies meteen ook een wasmachine met een capaciteit op maat van jouw gezin. Bij huishoudelijke wasmachines varieert dat van 6 tot 11 kg.
Heeft je toestel een spaarfunctie? Je bespaart er niet enkel energie, maar ook 20 tot 40 liter water mee.
Als we er dan toch een label op moeten plakken...
Hoe meer plusjes, hoe beter: dat was vroeger de regel voor wasmachines en andere huishoudelijke toestellen. Dan kreeg je A+++-toestanden. Niet zo duidelijk. De Europese Commissie besliste daarom dat A vanaf nu de hoogste score is, en G de laagste.
Vergelijk enkel energielabels van hetzelfde type toestel. Een wasmachine met score C vraagt niet noodzakelijk meer stroom dan een koelkast met score B.
Wil je binnenkort een energiezuinig toestel aankopen? Dan kom je misschien in aanmerking voor een Fluvius-kortingsbon.
Hou je schaapjes op het droge
De droogkast is een energievreter. Een droogrek blijft het zuinigste alternatief, maar bij gebrek aan tijd, ruimte of mooi weer, moet soms toch de droogkast aan.
Doe dat met veel gezwier: 1200 tot 1600 toeren per minuut is het recept voor een korte droogbeurt en bespaart je tot 25% energie. Vergeet ook de pluizenfilter niet te reinigen na elke droogbeurt. Dan doet de droogkast er minder lang over en verbruikt ze dus minder energie.
De droogkastlotto: hoe kies je een winner voor jouw woning?
Droogkasten zijn er in alle soorten en maten. Vergelijk en kies het toestel dat bij jouw woonsituatie past:
Een elektrische droogkast met luchtafvoer droogt je was met warme lucht, en blaast die vochtige lucht door een afvoer naar buiten. Zorg voor een ruimte met voldoende luchtaanvoer! Dit type heeft meestal een C-label.
Een elektrische condensatiedroger gebruikt ook warme lucht, maar koelt de waterdamp terug af en vangt het condenswater op in een reservoir dat je na elke droogbeurt leegmaakt. Een condensatiedroger heeft dus geen luchtafvoer nodig en wordt daarom dikwijls gebruikt in appartementen. De beste condensatiedrogers hebben een B-label.
Een condensatiedroger met warmtepomptechniek en een aardgaswasdroger zijn de zuinigste varianten (energielabel A). Ze zijn echter nog niet helemaal ingeburgerd en worden dus slechts beperkt aangeboden.
Thuis is waar m’n strijk staat
Dan rest ons nog de strijk. De laatste in de rij, en voor velen ook de vervelendste. We tackelen ‘m snel, dan zijn we ervan af!
Een vraag om je strijkbrein te prikkelen: hoeveel elektriciteit kost een uurtje strijken? Makkelijk 1,5 tot 2 kWh. Kilowattuurtjes die je kan verminderen, door onder andere je droge was meteen op te vouwen. Bovendien strijk je vaak niet aan één stuk door. Zet je strijkijzer uit als je even pauzeert. Vermijd ook de stand-by knop: die verbruikt alleen maar onnodige energie.
Strijken liever volledig vermijden? Hang je was dan meteen op zodra de wasmachine piept. Als je je broeken, truien en T-shirts daarna snel opvouwt, wordt strijken zo goed als overbodig.
Standbye-bye
Van je strijkijzer tot je computer: iedereen laat weleens een toestel in sluimerstand staan. Wist je dat een gemiddeld huishouden minstens 15 apparaten in stand-bymodus heeft?
De waakstand van al die apparaten is goed voor 7 tot 18 % van je jaarlijkse energieverbruik, volgens Energids. Schakel apparaten volledig uit – dat doe je het makkelijkst met een stekkerdoos met aan-uitknop.
Nog een uitsmijtertje: ooit al gehoord van een reflecterende strijkplankovertrek? Die kaatst de warmte terug. Resultaat? Je bespaart energie en je bent sneller klaar met je strijk.
Nog dieper in energiebesparing duiken?
Onze brochure ‘Besparen op je energiefactuur’ to the rescue! Daarmee pak je werkelijk élk aspect van je woning aan. Check zeker ook eens onze pagina ‘Besparen op energie en water’.